Arbetsmiljö

Centerpartiet: Arbetsmiljöverket ska inte agera polis

Foto: Maja Suslin / SCANPIX

Vad vill partierna med arbetsmiljön? Arbetarskydd frågar alla de sju riksdagspartierna. Först ut är Centerpartiet, här representerat av riksdagsledamoten Annika Qarlsson.

Publicerad

ILO rekommenderar 1,0 arbetsmiljöinspektör per 10 000 arbetstagare. Men Sverige har bara 0,7 inspektörer. Ska ditt parti finansiera fler eller färre eller lika många arbetsmiljöinspektörer som nu?

- Nej vi har inte drivit på för en ökning. Vi vill förändra arbetsmiljöinspektörernas inriktning. De ska inte bara vara poliser utan också ha ett mera främjande förhållningssätt.

Styrmedelsutredningen föreslog i april 2009 en ny tillsynsmetod där Arbetsmiljöverket återkommande besöker alla arbetsplatser, inte bara de som har den mest riskabla arbetsmiljön. Dessutom ska myndigheten betygsätta den inspekterade arbetsmiljön med rött, gult eller grönt ljus. Statens kostnader ökar med 800 miljoner kronor, företagens med nästan 400 miljoner om året. Är det ett bra förslag som bör bli verklighet?

- Vi har sagt ja till en försöksverksamhet. Det är lämpligt att invänta resultatet. Prislappen är så pass hög att man vill veta att effekterna motiverar priset.

Sommaren 2007 avvecklades Arbetslivsinstitutet. Då försvann enligt FAS 200 miljoner kronor från arbetslivsforskningen. Bör staten skapa ett nytt nationellt forskningsinstitut för arbetslivsfrågorna?

- Nej, inte i den formen som Arbetslivsinstitutet hade. Forskningen ska bedrivas på högskolor och universitet. Vi har bildat ett arbetsmiljöpolitiskt kunskapsråd.

Sverige har åtagit sig att följa en ILO-konvention om att steg för steg bygga ut företagshälsovården så att den når alla arbetstagare. Det har inte hänt. Vill ditt parti verka för lagstiftad, obligatorisk företagshälsovård?

- Nej vi tror inte på tvingande lagstiftning. Idag är tre miljoner arbetstagare anslutna. Vi tror att fler ska ansluta sig när vi stimulerar med bidraget.

Bör skyddsombuden få utökade befogenheter?

- Nej.

Bör det bli enklare att ställa skyddsombud till svars?

- Nej, skyddsombuden har ett stort ansvar och måste göra svåra avvägningar som det är.

Lagstadgad rätt till heltid?

- Nej, däremot är det viktigt att på andra sätt påverka arbetsgivare som har många deltidstjänster. I vissa branscher utnyttjas deltiden på ett sätt som inte är bra för någon.

Något annat inom arbetsmiljöområdet som ni vill prioritera?

- Den psykiska arbetsmiljön och i synnerhet mobbningen. Lagstiftningen som finns används inte. Ingen instans, varken Arbetsmiljöverket, arbetsgivarna eller facket tar frågan riktigt på allvar. Det området tycker jag är viktigt att lyfta fram, säger Annika Qarlsson (c).

Annika Qarlsson

Född 1964. Sitter i riksdagens arbetsmarknadsutskott. Har en bakgrund som affärsanställd "jobbade på ICA i charken när jag kom in i riksdagen 2002".