Cancer vanligaste arbetsrelaterade dödsorsaken

2017-10-27 10:44 Jonna Söderqvist  
Arbetsrelaterad cancer står för huvuddelen av kostnaderna i de flesta europeiska länder, följt av belastningsskador.

Cancer och belastningsskador orsakade av arbetslivet står för de högsta kostnaderna i Europa. Sjukdomar står för 98 procent av alla dödsfall i arbetet. Endast två procent av de arbetsrelaterade dödsfallen beror på olyckor.

Arbetsrelaterad cancer står för huvuddelen av kostnaderna i de flesta europeiska länder, medan belastningsskador orsakar näst mest kostnader. Det finns ännu inte tillförlitliga siffror på vad brister i den psykosociala arbetsmiljön kostar.

Även om de beräknade kostnaderna för dålig arbetsmiljö är uppskattningar, så ger de en uppfattning om vilken storleksordning det handlar om.

De som dör på grund av dålig arbetsmiljö gör det nästan alltid i arbetsrelaterade sjukdomar: Sjukdomar står för 98 procent av alla dödsfall i arbetet i EU. Bara två procent av de arbetsrelaterade dödsfallen beror på olyckor. Det visar siffrorna som publicerades i september.

– Det är jätteviktigt med nollvisionen för dödsolyckor och att förebygga olyckor, men det glöms ibland bort i arbetsmiljöpolitiken att de flesta som dör av dålig arbetsmiljö gör det i sjukdomar, säger Carin Håkansta, senioranalytiker och forskare på Arbetsmiljöverket.

Läs också:

Läs mer: Ylva Johansson om miljardnotan för dålig arbetsmiljö

Cancer är den vanligaste arbetsrelaterade dödsorsaken. Men de som nu dör i arbetsrelaterad cancer kan ha blivit utsatta för cancerframkallande ämnen för 20 till 40 år sedan.

– Många av sjukdomarna speglar inte en dålig arbetsmiljö nu, utan tidigare, påpekar Carin Håkansta.

– Ingen borde behöva utsätta sig för farlig exponering. Det finns gränsvärden, det finns skyddsutrustning. Man borde kunna eliminera riskerna, säger Carin Håkansta.

Den näst vanligaste orsaken till arbetsrelaterade dödsfall är hjärt- och kärlsjukdomar.

– Det är viktigt för samhällsdebatten att få en uppskattning av hur mycket dålig arbetsmiljö kostar, anser Carin Håkansta.

Jonna Söderqvist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö