Arbetsmiljö

Byggfirma hindrade skyddsombud - stäms på halv miljon

Byggfirman har hindrat huvudskyddsombudet att fullgöra sitt uppdrag. Han har fått nobben vid ett flertal tillfällen när han ansökt om att få ledigt för sitt arbetsmiljöarbete. Byggnads tar strid för sitt huvudskyddsombud och stämmer byggfirman till Arbetsdomstolen.

Publicerad

Byggnadsarbetareförbundet anser att byggnadsfirman Otto Magnusson AB i Malmö har brutit mot arbetsmiljölagen, förtroendemannalagen och kollektivavtalet genom att vid upprepade tillfällen hindra huvudskyddsombudet att genomföra sitt uppdrag. Han sökte om ledighet för sitt arbetsmiljö- och medbestämmandearbete vid ett flertal tillfällen under 2012 och fick för det mesta avslag.

Huvudskyddsombudet, som är utsett i vederbörlig ordning, är också sammankallande i medbestämmandegruppen. Uppdraget som skyddsombud har han haft sedan maj 2010 och som sammankallande MB-ledamot sedan i början av 2012, påpekar Byggnads i stämningsansökan.

Fackförbundet stämmer såväl byggfirman som dess arbetsorganisation Sveriges Byggindustrier till Arbetsdomstolen för brott mot arbetsmiljölagen, för hinder av facklig verksamhet – det vill säga brott mot förtroendemannalagen och kränkning av föreningsrätten – och för kollektivavtalsbrott.

Byggnads påpekar att enligt arbetsmiljölagen får inte ett skyddsombud hindras att fullgöra sina uppgifter och enligt förtroendemannalagen får en arbetsgivare inte hindra en facklig förtroendeman att fullgöra sitt uppdrag. Dessutom pågår en samverkan om arbetsmiljöfrågor mellan arbetsgivaren och de anställda i MB-organisationen enligt byggavtalet.

Byggnads kräver 500 000 kronor i allmänt skadestånd till huvudskyddsombudet och 500 000 kronor för egen del. Ombud är advokat Jonas Wiberg på advokatfirman DLA Nordic.