Arbetsmiljö

Butiksjobb lika slitigt som industriarbete

– Det är mannen som varit norm och det är de typiskt manliga branscherna man tittat på. Men när det nu visar sig att butiksarbete är lika tungt som ett medeltungt industriarbete så kanske det vänder upp och ner lite på perspektiven, säger Handels arbetsmiljöombudsman Martine Syrjänen Stålberg. Foto: Scanpix

Butiksarbete är lika tungt för kroppen som industriarbete. Inför internationella kvinnodagen lyfter Handels fram en ny svensk studie från Lunds universitet.<br/> – Jämställdheten fungerar inte på det här området, säger Martine Syrjänen Stålberg.

Publicerad

Forskare vid avdelningen för arbets- och miljömedicin vid Lunds universitet har mätt belastningen på olika muskler vid arbete i livsmedelsbutiker. En av slutsatserna är att det är lika ansträngande för musklerna  att arbeta i butiksmiljö som med exempelvis monteringsarbete inom industrin. Handels hoppas att det nu ska bli lättare för kvinnor att få sina sjukdomar erkända som arbetsskador.

– Vi blev väldigt nöjda med att resultatet var så tydligt. Kassaarbete bedöms inte som ett tungt arbete av Försäkringskassan. Det har vi känt av under flera års tid, säger Martine Syrjänen Stålberg, arbetsmiljöombudsman på Handels.

Tidigare har det inte forskats så mycket om skador i de traditionella kvinnoyrkena, enligt Martine Syrjänen Stålberg.

– Det är mannen som varit norm och det är de typiskt manliga branscherna man tittat på. Men när det nu visar sig att butiksarbete är lika tungt som ett medeltungt industriarbete så kanske det vänder upp och ner lite på perspektiven, säger hon.

I den här studien har 2045 personer har fått svara på frågor om fysiska besvär och diagnoser och sin upplevda kontroll över arbetssituationen. Hälften av kvinnorna har känt att värk i nacke, axlar och skuldror.    

– Att ha ont är något man får räkna med i jobbet tycker många. Det finns ett stort mörkertal eftersom många tycker om sitt jobb och kämpar på ändå, säger Martine Syrjänen Stålberg.

Studien fastslår bland annat att växling mellan olika arbetsuppgifter är det bästa för kroppen.

Den visar även att fler kvinnor än män arbetar med höga krav på sig samtidigt som de har låg kontroll över sin arbetssituation. Studien har finansierats genom FAS, Forskningsrådet för arbetsliv och socialvetenskap.