Bröstcancer av långvarigt nattjobb

2014-11-14 09:23 Elisabeth Vene  
Kvinnor som jobbat natt i tjugo år eller mer utgör en högriskgrupp för bröstcancer. Foto: TT-Bild

Kvinnor som jobbar natt i över tjugo år löper en mycket tydlig ökad risk för att drabbas av bröstcancer. Det visar en forskningsstudie från Stressforskningsinstitutet.

Forskningsstudien visar att kvinnor upp till 60 års ålder som har jobbat natt i tjugo år eller mer utgör en högriskgrupp när det gäller bröstcancer. Risken att drabbas som är två procent vid normala arbetstiden ökar till 3,5 procent vid nattarbete.

I studien har man kollat i vilken utsträckning 13 000 kvinnor i tvillingregistret har jobbat natt. Resultaten fördes upp i cancerregistret.

När man jämförde gruppen som var exponerad för andra cancerrelaterade variabler fanns det ingen tydlig skillnad. Men när man tittade på antalet år med nattarbete upptäcktes den markanta skillnaden i risk för bröstcancer.

Definitionen av nattarbete är att jobba mellan midnatt och klockan 04. Både permanent nattarbete och växling mellan dag och natt ingår.

I Danmark är bröstcancer klassat som arbetsskada. I Sverige har ännu inga fall prövats.

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen

Arbetsmiljö