Brister i arbetsmiljön vardag för bemanningsanställda

2017-06-01 11:56 Jonna Söderqvist  
Arbetsmiljöverket har hittills inspekterat 650 arbetsplatser i bemanningsbranschen. Foto: All Over Press

(Uppdaterad) På tre av fyra arbetsställen med inhyrd personal brister det i arbetsmiljön, konstaterar Arbetsmiljöverket i sitt pressmeddelande.

De vanligaste bristerna i arbetsmiljön är att det saknas rutiner för undersökning och riskbedömning eller att de rutiner som finns till pappers inte fungerar i praktiken. I dag är drygt 76 000 bemanningsanställda i Sverige.  Ofta är det unga, oerfarna och mer än var femte är född utomlands.

Arbetsmiljöverket har inlett inspektioner mot bemanningsbranschen och de ska pågå hela året. Hittills har myndigheten inspekterat omkring 650 arbetsställen, varav 260 är bemanningsföretag och 390 inhyrande kundföretag.

Inhyrda drabbas av arbetsolyckor nästan dubbelt så ofta som andra anställda, visar statistiken.

En förklaring kan vara att ansvarsfördelningen för arbetsmiljön blir oklar mellan arbetsgivaren, som hyr in personal, och kundföretaget.

– Arbetsgivare som hyr in personal har ett särskilt arbetsmiljöansvar eftersom de har arbetsledaransvaret och det konkreta arbetet utförs hos dem. Men i många fall görs ingen tillräcklig riskgenomgång när ny personal kommer in på en arbetsplats, säger Heli Aarnipuro, nationell samordnare för Arbetsmiljöverkets inspektionsinsats i pressmeddelandet.

Kundföretag informerar inte heller alltid de inhyrda om risker i arbetet eller vart de ska vända sig om något brister i arbetsmiljön.

Bristande introduktion, korta anställningstider och anställningar på olycksdrabbade arbetsplatser är ytterligare förklaringar till varför inhyrda är mer utsatta för risker.

Bemanningsföretagen ställer sig i ett pressmeddelande kritisk till Arbetsmiljöverkets granskning. De påpekar att inspektionerna pågår och fortsätter året ut. Enligt Bemanningsföretagen saknas det än så länge tydliga resultat. Branschorganisationen anser att olyckor som sker på arbetsplatsen är knutna till arbetsplatsen, inte anställningsformen.

Jonna Söderqvist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö