Brandman förlorade i AD

2017-06-07 13:57 Lena Gunnars  
Trots att brandmannen klarade alla fystester även efter hjärtinfarkten fick han inte jobba kvar. Brandmannen på bilden har inget med artikeln att göra. Foto: Jörgen Appelgren

Brandmannen som fick en hjärtinfarkt och sedan blev uppsagd förlorade i Arbetsdomstolen. Hans fackförbund ville att uppsägningen skulle ogiltigförklaras, men domstolen gick på arbetsgivarens linje. Att Kommunals ombud hänvisade till Arbetsmiljöverkets föreskrifter om tjänstbarhet för rök- och kemdykning hjälpte inte.

Kommunalarbetareförbundet stämde arbetsgivarförbundet Pacta och Bohusräddningstjänstförbund och krävde att uppsägningen av en brandman ogiltigförklarades. Brandmannen sades upp av personliga skäl efter att ha drabbats av en hjärtinfarkt. Motiveringen från arbetsgivaren var att han inte längre kunde rök- och kemdyka och att det inte heller fanns några möjligheter att omplacera honom till ett annat jobb inom organisationen. Kommunal ansåg att arbetsgivaren inte hade genomfört en korrekt medicinsk kontroll av brandmannen enligt Arbetsmiljöverkets föreskrifter när det gäller tjänstbarhet som för rök- och kemdykning. I annat fall skulle arbetsgivaren ändå ha kunnat anpassa arbetet så att brandmannen inte hade behövt bli uppsagd.

Arbetsdomstolen konstaterar att, enligt Arbetsmiljöverkets föreskrifter om rök- och kemdykning, ska den som utför den arbetsuppgiften vara fullt frisk, ha god fysisk arbetsförmåga och arbeta lugnt och metodiskt i svåra situationer.  Arbetsgivaren ska ordna med medicinska kontroller av arbetstagare som har arbete som innebär stor fysisk påfrestning. De ska resultera i en tjänstbarhetsbedömning.

Den som sysselsätter en arbetstagare i strid med detta ska betala en sanktionsavgift, konstaterar AD. Läkarundersökningen ska visserligen omfatta bestämning av fysisk förmåga och arbetsprov med EKG-registrering. Men att tjänstbarhetsintyget utfärdats utan att läkarundersökningen innefattat detta kan inte stå i strid med Arbetsmiljöverkets föreskrifter. De kan, enligt domstolen, inte tolkas som att den som vid undersökningen redan bedöms som sjuk, icke fullt frisk, ska utsättas för dessa tester. AD anser det utrett att brandmannen aldrig kommer att kunna bedömas som tjänstbar på det som krävs för att han ska kunna användas för kem- och rökdykning.

Arbetsdomstolen bedömer inte heller att brandmannens arbetsuppgifter hade kunnat anpassas. Domstolen slår fast att Räddningstjänsten, som inte kunnat omplacera brandmannen till någon annan befattning, haft saklig grund att säga upp honom. Kommunal ska ersätta Bohus Räddningstjänstförbunds rättegångskostnader med 207 274 kronor.

 Dom

37/17, Mål A 91/16

Lena Gunnars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen