Arbetsmiljö

Bloggosfär på krigsstigen
mot Arbetsmiljöverket

Arbetsmiljöverkets förslag om ett nytt sätt att beräkna arbetstid för ungdomar har mött hård kritik. Nu görs ett försöka att mobilisera ungdomen själv på känt sätt. Blogg och Facebook.

Publicerad

På Arbetsmiljöverkets Facebooksida lanserar bloggaren Suzanne Fors sin egen sida granngårds i samma sociala medium: ”Vi som vill att ungdomar skall få jobba” heter den nya gruppen som hittills fått ringa 58 medlemmar.

På Arbetsmiljöverket gör man allt för att förklara att mycket av den kritik som nu framförs är missriktad.  Chefsjurist Anna Middelman punktar vad Arbetsmiljöverket inte gör:

- Vi håller inte på att införa ett nytt EU-direktiv. Direktivet, från 1994, infördes 1996 och har gällt sedan dess.

- Den kritik vi fått kommer inte från EU. Den kommer från Europarådet och handlar om i vilken mån ungdomar under 18 år ska få arbeta med farliga arbeten i de fall då det inte rör sig om ren utbildning. Det handlar om Sveriges tillämpning av den sociala stadgan.

Långt ifrån fokus i denna debatt.

Men det kritiken skjutit in sig på är att skoltid ska räknas som arbetstid vilket gör att ungdomar snabbt slår i taket om de extraknäcker. Detta är en uppdatering av det gamla EU-direktivet som gjorts på Arbetsmiljöverket på eget initiativ. Tolkningen stödjer sig dock på den inledande direktivtexten från 1994. Där finns en skrivning om att arbetet inte ska verka negativt på skolarbetet. I dagens svenska regler är det är upp till var och en som går i gymnasiet att prioritera studier framför arbete. Det baseras på att gymnasiet är en frivillig skola. Den som gått ut nian och är 16 år får arbeta heltid, dock ej natt.

- Jag vill understryka att det inte är säkert att modellen med att lägga ihop skol- och arbetstid kommer att bli det slutliga. Men den genomsnittliga skoltiden i gymnasiet är 21 timmar. Då blir det i snitt 19 timmar kvar att arbeta, skriver Arbetsmiljöverkets generaldirektör Mikael Sjöberg i ett svar till Suzanne Fors på AV:s facebooksida.

Suzanne Fors räknar dock en rimlig skoltid till 35 timmar och vad som återstår är 5 enligt principen om fyrtio timmars arbetsvecka. Vem vill anställa en person fem timmar i veckan?

Kommer Arbetsmiljöverket att backa, Anna Middelman?

- Detta är ett remissförfarande, svaren har kommit in men det är inte alls färdigt.