Bli effektivare – gå inte till jobbet

2011-10-07 10:30 Elisabeth Vene  

Chefen vill se folk arbeta – ett skäl till att bara fem procent jobbar hemifrån regelbundet. <br/>– Vi behöver ett nytt tankesätt. Räkna resultat, inte timmar på kontoret, säger David Söderlund på Giritech, som kollat hur koldioxidutsläppen minskar med flexjobb.

Rapporten, som programvaruföretaget har gjort tillsammans med Världsnaturfonden, visar att svensken som ställer bilen en dag i veckan minskar sina koldioxidutsläpp med 380 kg per år. Tre dagar gör 1,1 ton.

Minst, för här kan vi dra in på kontorsytor och arbetsplatser också.

Det finns ännu mer att tjäna på att låta folk jobba hemifrån. När British Telecom satsade på flexibilitet blev medarbetarna 20 procent mer produktiva.

Många undersökningar visar att folk vill jobba hemma, bland annat för att klara att lägga livspusslet.

Senast i en europeisk attitydundersökning, där 70 procent av de tillfrågade tror att det gör en lyckligare och ger större arbetsglädje. Ändå är det fortfarande bara 4–5 procent av svenskarna som jobbar hemifrån 1–2 dagar i veckan.

Varför ?

– Det är en ledarskapsfråga, hur styr man människor som inte finns på plats. Det sitter kvar ett tänkande från industrisamhället, samtidigt som vi dessutom jobbar flexibelt, säger Ewa Thorslund och viftar med sin Iphone.

Hon är näringspolitisk expert på Almega och efterlyser ett nytt sätt att mäta produktiviteten, där man tillgodoräknar sig det jobb man gör i flykten.

Vid presentationen av Giritechs och WWFs rapport fick riksdagspartiledamöterna

Eliza Roszkowska Öberg (M), Roger Tiefensee (C), Anders Ygeman (S) och Jens Holm (V) vittna om vad de själva har gjort och tänker göra åt klimatpåverkan. Alla gillade de rapporten och skulle genast kila tillbaka till riksdagshuset och missionera.

Alltså träffa folk. Är inte det grundläggande ?

– Jo, men vi talar inte om att låta bli att träffas, utan alternativ att komplettera med, säger Ewa Thorslund.

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen