Big Brother anmält för lagbrott

2012-06-20 14:03 Birgitta Ländin  
Joe Rovik, Hanna Widerstedt, Amandus Allstadius, Lars Bergström, Jessica Rasmussen, Annica Englund och Camilla Jacobsen var alla deltagare i årtes upplaga av Big Brother. Nu har produktionen anmälts för lagbrott. Foto: TV4

Big Brother spelades in med olagliga arbetstider för de anställda. Det slår nu Arbetsmiljöverket fast efter larm från Teaterförbundet.

Teaterförbundet skriver på sin webbsida att de fick uppgifter om att det rådde missförhållanden vad gällde arbetstiden för de som arbetar med inspelningen av Big Brother. Det gällde bland andra avsnittsredaktörer och avsnittsassistenter. Förbundets regionala skyddsombud Mårten Gunnartz tog kontakt med produktionsbolaget Endemol.

- Att inte följa reglerna i arbetstidslagen är ett lagbrott. Det går dock att söka dispens – men det måste ske innan produktionen påbörjats, säger Mårten Gunnartz.

Produktionsbolaget kontaktade själva Arbetsmiljöverket och sökte dispenser. Arbetsmiljöverket gav dispens i vissa delar men avslog ansökan när det gäller överskridandet av den ordinarie arbetstiden. Samtidigt anmälde de produktionsbolaget för lagbrott, eftersom dispenserna söktes för sent.

- Teaterförbundet vet att det i film- och teaterproduktioner är nödvändigt att hitta branschanpassade lösningar på arbetstiderna och har många gånger medverkat till att skapa sådana, säger Teaterförbundets förbundsdirektör Jaan Kolk.

Birgitta Ländin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen