Arbetsmiljö

Beslut om riktlinjer för bemanning i äldrevården skjuts upp

Socialutskottet skjuter upp beslutet om riktlinjer för bemanning i äldrevården till nästa vecka. <br/>- Vi ser en möjlighet att alla partierna ska kunna enas, säger Kenneth Johansson, c, ordförande i Socialutskottet.

Publicerad

Socialutskottet bordlade frågan under utskottssammanträdet i går. Enligt Kenneth Johansson jobbar utskottet med frågan i en positiv anda och räknar med att kunna fatta beslut på torsdag nästa vecka.

- Vi tyckte att det är bättre att vänta med beslutet och ta fram texter som vi alla är nöjda med, säger han.

Utskottets vice ordförande Lena Hallengren, s, är av samma åsikt. Hon menar att de borgerliga partierna nu har kommit till insikt om att det faktiskt är möjligt att införa riktlinjer om bemanning i äldrevården.

- Utan oss hade initiativet inte kommit till. Men om vi kan bli överens så stärker det legitimiteten för beslutet också jämt emot kommunerna, säger hon.

De rödgröna lade förra året ett liknande förslag som enbart rörde riktlinjer om bemanning för demenssjuka. Förslaget fick majoritet i riksdagen men de borgerliga partierna reserverade sig. Lena Hallengren poängterar att de rödgröna inte vill se att minimibemanning införs utan bara att Socialstyrelsen utarbetar riktlinjer för bemanningen.

- Socialstyrelsen skissar redan på en modell för demensvården där individuella behovsbedömningar görs innan en person kommer till ett särskilt boende, på samma sätt som det i dag görs biståndsbedömningar för hemtjänst. Vi ser framför oss att det skulle kunna vara ett möjligt förfarande när det gäller alla särskilda boenden. Men vi talar inte om hur Socialstyrelsen ska göra, säger Lena Hallengren.