Arbetsmiljö

Beslut i dag: Grönt ljus för nya psykosociala föreskriften

Rutinerad generaldirektör tar över Arbetsmiljöverket. Erna Zelmin-Ekenhem ska vaka över allas vår arbetsmiljö, men också den egna arbetsplatsen där tuffa sparpaket lett till larm om press och stress. Foto: Jörgen Appelgren

Regler för arbetsbelastning, arbetstider och kränkande särbehandling ingår i Arbetsmiljöverkets nya föreskrift om organisatorisk och social arbetsmiljö. Målet är att minska den psykosociala ohälsan.<br/>-Arbetsgivarna behöver prioritera arbetsmiljöarbetet ännu mer för att vända utvecklingen, säger Arbetsmiljöverkets generaldirektör Erna Zelmin Ekenhem.

Publicerad

Antalet anmälda arbetssjukdomar som beror på brister i den organisatoriska och sociala arbetsmiljön har ökat med 70 procent sedan 2010.

-Att så många blir sjuka på jobbet av de här orsakerna är oacceptabelt. Därför är det positivt att vi i dag fattat beslut om en ny föreskrift, som sätter fokus på vikten av att minska ohälsan av de här orsakerna på våra arbetsplatser, säger Erna Zelmin Ekenhem.

Ohälsan beror enligt Arbetsmiljöverket på hur arbetsgivaren organiserar arbetet och på det sociala samspelet på arbetsplatsen. Det är de orsakerna som föreskriften riktar in sig på.

Arbetsgivaren ska därför se till att arbetstagarna inte får en ohälsosam arbetsbelastning genom att anpassa resurserna till kraven i arbetet. Arbetsgivaren ska också se till att förebygga ohälsa genom att se till arbetstagarna kan återhämta sig, ändra sitt arbetssätt eller hjälpa dem att prioritera sitt arbete.

Arbetsgivaren ska också undvika att förlägga arbetstiden så att den leder till ohälsa. Risk för ohälsa finns vid skiftarbete, nattarbete, delade arbetspass och förväntningar på att vara ständigt nåbar. Redan när arbetet planeras ska arbetsgivaren uppmärksamma detta och även se till att det finns tid för återhämtning.

Arbetsgivaren ska också, exempelvis i en policy, klargöra att kränkande särbehandling inte accepteras och hur det ska hanteras när det uppkommer. Arbetsgivaren ska också se till att det finns rutiner för hur och var den utsatta snabbt kan få hjälp.

De nya reglerna börjar gälla den 31 mars 2016.