Arbetsmiljö

Båtolyckan på Västeråsfjärden

prövas inte

Det blir inget åtal för båtolyckan på Västeråsfjärden i höstas när två man drunknade. Enligt arbetsmiljöåklagare Klas Engdahl var arbetsgivaren inte oaktsam, eftersom båten var säker och lämplig.

Publicerad

Olyckan skedde när fyra skogsarbetare skulle ta sig från Ridön till fastlandet i en öppen båt. En bit ut mötte de hård vind och grov sjö. När föraren då försökte vända tillbaka blev båten överspolad och sjönk.

Båtens 19-årige förare och en arbetskamrat lyckades simma iland. De andra två drunknade.

Ansvaret för olyckan har nu prövats av åklagare utifrån två olika lagar.

Först misstänkte sjöåklagare Henrik Attorpsföraren för brott mot sjölagen. Men förundersökningen lades ner, eftersom föraren inte brast i sjömanskap och inte var inte så vårdslös att det kunde få rättsliga följder.

Därefter begärde Arbetsmiljöverket att åklagare skulle pröva om arbetsgivaren, Finnerödja Skogstjänst AB, kunde lastas för arbetsmiljöbrott. Bland annat hade skogsarbetarna, enligt verket, inte fått tillräckliga instruktioner för båtfärden.

En ny förundersökning inleddes för två månader sedan, men även den har nu lagts ner.

- Jag kan inte lasta arbetsgivaren för att ha varit oaktsam. Visserligen hade båtföraren bara instruerats om rutten samt om hur han skulle starta och köra båten. Men båten uppfyllde alla säkerhetskrav och var av lämplig typ. Det krävdes ingen utbildning för att få köra den, säger Klas Engdahl.

- För att åtala arbetsgivaren hade krävts, att det hade varit fel på båten eller att där inte funnits flytvästar.

Och flytvästar fanns ombord – men de användes inte.

Klas Engdahls beslut påverkas också av att arbetsgivaren och båtföraren lämnat delvis motsägande uppgifter i förhör.

- Arbetsgivaren säger, att han gett direktiv om att inte köra i dåligt väder, utan i stället ringa efter en taxibåt. Dessutom anser arbetsgivaren att föraren hade sjövana.

- Föraren säger å sin sida, att han inte ville köra utan kände sig tvingad till det av arbetskamraterna, som ville komma hem, säger Klas Engdahl.