Bara utbildning räcker inte för att höja vårdkvaliteten

2012-12-12 09:48 Lena Gunnars  
I processen som gav bra resultat fick vårdpersonalen fundera över vilken kunskaper hen skulle behöva komplettera med för att kunna göra ett bättre jobb. Det fanns tid för reflekterande samtal och det fanns även en öppenhet för nya förslag och idéer. Foto: Scanpix

Det räcker inte att låta personalen gå på utbildning om målet är att höja kvaliteten på äldreomsorgen. "Risken finns att rutinerna tar över och att kunskapen försvinner", säger Maria Bennich, forskare vid Linköpings universitet till sajten Suntliv.nu.

Maria Bennich, som forskar  vid beteendevetenskapliga institutionen, har i en avhandling undersökt hur två olika kompetensutvecklingssatsningar fungerat i två olika kommuner.

En av kommunerna var med i den nationella miljardsatsningen på kompetensutveckling som genomfördes mellan åren 2005 till 2008 för att förbättra kvaliteten på omsorgen. Men det gick dåligt för kommunerna att uppnå målen, visar Maria Bennich forskning. Det blev inga effekter vare sig det gällde kvaliteten eller utveckling av verksamheten.

- I den studerade kommunen var det svårt att ta tillvara den nya kompetensen. Systemet med anbudsförfarande gjorde att verksamheterna bytte ledning och chefer med täta mellanrum, säger Maria Bennich till Suntliv.nu.

I den andra kommunen fanns inga utomstående aktörer som ordnade utbildningar. I stället var det kommunens egen personal som höll i utbildningsinsatserna. Kompetensutvecklingsmodellen som användes heter Kravmärkt yrkesroll. Modellen går ut på att de anställda får sin kunskap validerad utifrån flera yrkeskriterier som tagits fram av andra som också jobbar inom omsorgen.

I processen får personen fundera över vilken kunskaper han eller hon skulle behöva komplettera med för att kunna göra ett bättre jobb. Den kunskapen får personen i så fall i den egna kommunen. Maria Bennich forskning visar att de anställda i den kommunen hade tid för reflekterande samtal och det fanns även en öppenhet för nya förslag och idéer från medarbetarna. Det ledde till att kunskapen på ett bättre sätt bevarades i den egna organisationen.

- Det handlar om tid och resurser. Den kompetensutveckling som erbjöds var relevant för arbetet, säger Maria Bennich till Suntliv.nu.

 

---

Som prenumerant får du mer! Logga in för att läsa fler artiklar:

Läs mer: Varning för de här tre situationerna

Läs mer: "Vi måste våga prata om våldet"

Läs mer: Var fjärde sjuksköterska hotad

---

Prenumerera på Arbetarskydd

Lena Gunnars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen

Arbetsmiljö