Arbetsmiljö

Bara bröst lockar inte Jämo

Man får behandla kvinnor och män olika – om syftet är att ”värna anständighet”. Det anser Jämo, som inte tänker driva en anmälan mot badhuset Fyrishov till domstol.

Publicerad

Två kvinnor anmälde nyligen simhallen i Uppsala för könsdiskriminering. Kvinnorna blev avvisade av personalen eftersom de inte hade något på överkroppen. En särbehandling baserad på kön, hävdar kvinnorna.
Arbetsgivaren uppger att personalen följt simhallens ordningsregler, där badkläder för kvinnor definieras ”enligt sedvänja och bruk” som hel baddräkt eller tvådelad bikini.
Vad som är anständigt och inte skiftar mellan olika kulturer och förändras över tid, menar Jämo. Å andra sidan innebär diskriminering att en person behandlas sämre än vad en annan person skulle ha blivit i en jämförbar situation. Men just för att det råder olika normer för män och kvinnor i en simhall har de båda anmälarna inte befunnit sig i en likartad situation som manliga badare på Fyrishov, konstaterar Jämo.
– Det finns en fysisk skillnad mellan en kvinnas och en mans överkropp. Det råder också stor skillnad på hur man i allmänhet betraktar kvinnors och mäns kroppar. Därför blir det svårt att hävda att anmälarna varit i en jämförbar situation som de män som badade med bar överkropp, säger Jämo Anne -Marie Bergström.
Men även om man bortser från kravet på jämförbar situation skulle det inte gå att driva ärendet med framgång i domstol, menar Jämo. Lagen om förbud mot diskriminering tillåter olika behandling om det finns ett ”berättigat syfte”. Enligt EG-rätten och lagens förarbeten kan ”anständighet” vara ett sådant syfte.
Anne-Marie Bergström tycker dock att det är bra att kvinnorna gjort en anmälan till Jämo.
– I det svenska samhället är kvinnokroppen sexualiserad på ett sätt som mäns kroppar inte är, vilket motverkar ett jämställt samhälle, säger hon.