Arbetsmiljö

"Även golf är friskvård"

Exklusivt eller folksport? Foto: Colourbox
Publicerad

Riksidrottsförbundet vill att regeringen godkänner golf, ridning, utförsåkning och segling som skattefri friskvård. Förbundets stämma gav igår styrelsen i uppdrag att arbeta för en lagändring.

Riksidrottsförbundets stämma i Visby beslutade igår söndag att anta ett uttalande riktat till regering och riksdag.

”Golf, ridsport, segling och utförsåkning diskrimineras skattemässigt jämfört med andra idrottsaktiviteter. De bedöms vara för exklusiva, kostnadskrävande eller svårtillgängliga. De godkänns därför inte som avdragsgill friskvård. Därmed är exempelvis 600 000 golfare och 300 000 ryttare, varav de flesta är kvinnor, exkluderade. Detta är orimligt.”

Riksidrottsförbundet använder i sammanhanget ordet diskriminering. Läget är låst och endast regering och riksdag kan lösa upp situationen. Förra året såg det ut att hända. Då rekommenderade riksdagens skatteutskott att riksdagen skulle införa en beloppsgräns för hur mycket en skattefri motions- eller friskvårdsförmån får kosta, alldeles oavsett vilken idrott det handlar om.

Men rekommendationen blev inte verklighet. I stället hänvisade regeringen till Skatteverket som med hänvisning till lagen inte gör någon generösare tolkning.

Pilkastning och karate

Riksidrottsförbundet består av 70 organisationer. Igår tillkom Svenska Dartförbundet och Svenska Karateförbundet som medlemmar.