Arbetsmiljö

Även Arbetsmiljöverket överklagar livvaktsdomen

Arbetsmiljöverket fick bakläxa av förvaltningsrätten. Foto: All Over Press

Även Arbetsmiljöverket överklagar förvaltningsrättens dom som tillåter ensamarbete bland livvakter. Domen suddar ut verkets beslut att livvakter måste arbeta i par när hot om våld finns.

Publicerad

I onsdags skickade Polisförbundet in sin överklagan av domen till Kammarrätten i Stockholm. Nu har även Arbetsmiljöverket tagit samma beslut.

– Vi kommer att överklaga ärendet och vi har begärt anstånd med att svara till den 30 november, säger Thomas Blombäck, regionchef på Arbetsmiljöverket.

Det var i februari som verket beslutade att livvakterna måste jobba i par när hot om våld finns. Undantag skulle kunna göras när någon annan polisman eller person med skyldighet att ingripa fanns i närheten.

Säpo fick till den 1 mars 2018 på sig att genomföra förändringen. Därefter gällde ett vite på 2 miljoner kronor om säkerhetspolisen bröt mot beslutet.

Läs också:

Säpo ville inte genomföra dubbelbemanningen och överklagade till Förvaltningsrätten, som gjorde en annan bedömning är Arbetsmiljöverket.

Tvisten gäller paragraf 8 i Arbetsmiljöverkets föreskrift om våld och hot i arbetsmiljön (AFS 1993:2). Om arbetet innebär påtaglig risk för våld eller hot om våld får det inte utföras som ensamarbete, enligt föreskriften.