Även Arbetsmiljöverket överklagar livvaktsdomen

2017-10-27 11:16 Calle von Scheele  
Arbetsmiljöverket fick bakläxa av förvaltningsrätten. Foto: All Over Press

Även Arbetsmiljöverket överklagar förvaltningsrättens dom som tillåter ensamarbete bland livvakter. Domen suddar ut verkets beslut att livvakter måste arbeta i par när hot om våld finns.

I onsdags skickade Polisförbundet in sin överklagan av domen till Kammarrätten i Stockholm. Nu har även Arbetsmiljöverket tagit samma beslut.

– Vi kommer att överklaga ärendet och vi har begärt anstånd med att svara till den 30 november, säger Thomas Blombäck, regionchef på Arbetsmiljöverket.

Det var i februari som verket beslutade att livvakterna måste jobba i par när hot om våld finns. Undantag skulle kunna göras när någon annan polisman eller person med skyldighet att ingripa fanns i närheten.

Säpo fick till den 1 mars 2018 på sig att genomföra förändringen. Därefter gällde ett vite på 2 miljoner kronor om säkerhetspolisen bröt mot beslutet.

Läs också:

Läs mer: Polisfacket tar strid för dubbla livvakter

Säpo ville inte genomföra dubbelbemanningen och överklagade till Förvaltningsrätten, som gjorde en annan bedömning är Arbetsmiljöverket.

Tvisten gäller paragraf 8 i Arbetsmiljöverkets föreskrift om våld och hot i arbetsmiljön (AFS 1993:2). Om arbetet innebär påtaglig risk för våld eller hot om våld får det inte utföras som ensamarbete, enligt föreskriften.

Calle von Scheele

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen

Arbetsmiljö