Arbetsmiljö

AV: Ta oron om corona på allvar

Jenny Persson Blom. Foto: Hans Alm

Virus. Håll er uppdaterade, riskbedöm och ta personalens oro på allvar. De råden ger Jenny Persson Blom, sakkunnig på Arbetsmiljöverket.

Publicerad

Sedan coronaviruset har kommit till Europa och det har bekräftats att flera personer har viruset även i Sverige, så har Arbetsmiljöverket fått många frågor.

– Det är många som känner oro och vi tar emot många samtal via vår svarstjänst. Skyddsombud och arbetstagare är oroliga och arbets­givare är osäkra på hur de ska agera, säger Jenny Persson Blom, sak­kunnig om smittrisker på Arbetsmiljöverket.

Vad ska arbetsgivarna göra?

– Se till att hålla sig uppdaterade om riskerna och följa rekommendationerna på Folkhälsomyndighetens hemsida. Arbetsgivarna ska tänka på att anpassa dessa till den egna verksamheten.

Det är klassiskt arbetsmiljö­arbete som gäller?

– Ja. Det är framför allt det systematiska ­arbetsmiljöarbetet – uppdatera riskbedömningen och informera personalen. Sedan finns det en särskild föreskrift som handlar om smittrisker.

Är det något som är särskilt viktigt?

– God handhygien är A och O när det handlar om smittor. Se till att det går att tvätta händerna. Om det är svårt, se till att det finns handsprit eller liknande. Tänk också på att städa ordentligt och på att värna dem som är mer känsliga. Känner man sig krasslig så stanna hemma från jobbet. Min uppfattning är att det är många arbetsgivare som är flexibla nu.

– Sedan finns det ju mer specifikt riktade åtgärder för personal som utsätts mer. Det kan vara sjuk­vårds­personal eller labbpersonal som för vissa arbetsuppgifter kan behöva skydds­utrustning. Det kan också vara kabinpersonal på flyg som behöver plasthandskar när de torkar kräks, så det handlar mer om själva uppgiften än yrket.

Hur ska oron hanteras?

– Om man är extra orolig kanske man ska kunna få jobba hemifrån. Det är jätteviktigt att ta den här oron på allvar, även om den kan vara obefogad, för den påverkar arbetsmiljön.

Än så länge vet vi inte så ­mycket om det här viruset. Hur ska man då tänka som ­ansvarig?

– Det är viktigt att hålla sig uppdaterad. Sedan kommer det ny information hela tiden, så det är inte så lätt.

Sjukvården är redan på många håll hårt belastad. Hur tänker ni kring det?

– Vi är beredda på att det här kan bli svårt, och frågorna diskuteras ­internt. Arbetsgivaren får försöka att hitta lösningar så att inte så många i personalen exponeras för smittan.

Läs mer på Arbetsmiljöverkets hemsida.