Arbetsmiljö

AV:s expert: Köa inte till kaffet

Stå inte i kön till kaffeatutomaten när du är tillbaka på jobbet. Det är ett av flera råd från Fredrik Haux, ventilationsexpert på Arbetsmiljöverket. Foto: Christine Olsson/TT
Fredrik Haux. Foto: Privat

Ventilation. Efter två år av pandemi är det lätt att bli avtrubbad. Men kramas inte. Stå inte i kön till kaffeautomaten. Gör inte vissa saker, upprepar Fredrik Haux, Arbetsmiljöverkets expert. 

Publicerad

Vad skönt med en mer normal höst, tänker nog många arbetstagare när allt fler svenskar är fullvaccinerade och distansarbetet inte ska vara lika nödvändigt längre. Men se opp! Hjärnan trubbas av när man har tvingats följa en massa coronaregler länge. Då blir det lättare att glömma och göra fel. 

Det är så kul att träffas igen och återträffen börjar gärna med en fika, konstaterar Fredrik Haux, sakkunnig inom ventilation på Arbetsmiljöverket, som jobbar på distans och saknar sina arbetskamrater. 

− Det gäller att tänka efter före. Vi ska fortfarande hålla avstånd och ventilationen ska fungera som den ska enligt de regler som finns. 

Boverket och Arbetsmiljöverket sätter regler för ventilationen i arbetsmiljön. Det handlar om luftflöden och hur länge anläggningen ska vara på före och efter arbetsdagen.

Den entimmesregeln ska följas. Och nu under coronapandemin kan man fundera på om inte ventilationen ska gå dygnet runt, åtminstone med lägre flöden än när lokalen används. Men effektiv ventilation måste kombineras med andra regler.  

− Håll avstånd, säger Fredrik Haux. 

Med ett avstånd på 1,5 till 2 meter minskar risken för droppsmitta. Då utsätts man inte för de stora droppar som finns i till exempel en nysning och som för smittan med sig. 

Fredrik Haux tar upp vårt beteende i fika- och lunchrummen.  

− Ingen köbildning till kaffeautomaten eller mikrovågsugnarna. Det kan dessutom vara lämpligt att fika och luncha i skift, men man kan även gå ut och äta. 

Ofta har vi många möten, inte minst under inledningen av en arbetsperiod efter ledigheter. 

− Då är det viktigt att ta reda på hur många man kan vara i det lilla mötesrummet. Före pandemin satt vi åtta där. Nu kanske man bara ska vara två eller fyra i rummet för att ventilationens kapacitet ska räcka. 

Ett varningstecken är om rummet blir varmt, kvalmigt och luften börjar lukta illa. Då vädrar inte ventilationen ut som den ska eller också är man för många i rummet, konstaterar Fredrik Haux. 

− Vi har alla Skype. Ett alternativ kan vara att sitta på sin arbetsplats och skypa ett möte. Det har nog ingen betydelse om man sitter några meter ifrån varandra eller hundra mil. 

Vid fysiska sammanträden ska deltagarna ta täta pauser och låta ventilationen byta luft. Fönstervädra också om möjligt. Även om ventilationen är effektiv och alla håller avstånd måste även städningen vara extra omsorgsfull under coronapandemin. 

− Inte minst på toaletter är bra städning viktig. Det gäller också ytor som många tar på, som kranar, strömbrytare, dörrhandtag och dörrkarmar. 

Liksom i normala tider ska arbetsgivaren gå igenom allt detta i sitt systematiska arbetsmiljöarbete. 

− Risktänkandet är viktigt. Vi kan inte få bort alla risker, men vi kan minska dem. 

Ytterligare ett råd är att arbeta i mindre grupper om det går. En del av arbetsstyrkan kan fortsätta arbeta digitalt. Alla behöver inte vara samtidigt på kontoret, enligt Fredrik Haux. 

− Det finns många sätt att minska riskerna, men det ska ske på ett systematiskt sätt enligt Arbetsmiljöverkets föreskrift om systematiskt arbetsmiljöarbete.