AV: Polisens alkotest måste bli säkrare

2021-04-07 11:06 Lennart Lundquist  
POLISKONTROLL. ”Av rutinerna ska framgå att minst visir eller skyddsglasögon kombinerat med munskydd ska användas”, skriver Arbetsmiljöverket som hotar med ett vite på hela 250 000 kronor. Foto: Gunnar Lundmark/Svd/TT

CORONAPANDEMIN. När poliser tar utandningsprov på bilförare för att se om de druckit alkohol utsätter de sig för en risk att smittas av covid-19. Arbetsmiljöverket ställer nu krav på att rutinerna kompletteras med uppgifter om skyddsutrustning.

”Vid kontrollerna utsätts arbetstagare för andra personers utandning. Denna utandning kommer inte endast från munhålan, utan längre nerifrån luftvägssystemet vilket innebär en risk att komma i kontakt med coronaviruset”, skriver Arbetsmiljöverket.

Läs mer: Poliser har anmält över 1 000 coronatillbud

Polismyndigheten måste nu komplettera sina rutiner för dessa kontroller. Där ska det framgå vilken skyddsutrustning som ska användas.

”Av rutinerna ska framgå att minst visir eller skyddsglasögon kombinerat med munskydd ska användas”, skriver Arbetsmiljöverket som hotar med ett vite på hela 250 000 kronor.

Missa inga nyheter - beställ Arbetarskydds kostnadsfria nyhetsbrev

Lennart Lundquist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö