AV: Fler skyddsombud anmäler allvarliga coronahändelser

2020-05-08 11:32 TT  
Erna Zelmin-Ekenhem, generaldirektör på Arbetsmiljöverket. Foto: Hans Alm, TT-Bild

CORONAVIRUS. Skyddsombud slår i allt högre grad larm om brister i smittskydd eller begär att arbetet ska stoppas. Arbetsgivare har också anmält att det inträffat nära 1 000 allvarliga tillbud kopplade till corona, enligt statistik som Arbetsmiljöverket presenterar på fredagen.

Nära 1000 allvarliga händelser i arbetet som har med coronaviruset att göra har anmälts hittills i år, vilket är en liten ökning jämfört med hur många som kom in under samma period 2019. Det som däremot sticker ut i statistiken är antalet anmälningar som rör vård och omsorg: nära nio av tio anmälningar rör vård- och omsorg, meddelar myndigheten.

Skyddsombud har redan nu lagt fler skyddsstopp än under hela förra året, uppger Arbetsmiljöverket i pressmeddelandet:

”Arbetsmiljöverket har fått in ett 80-tal skyddsombudsstopp, och drygt 140 begäran om åtgärder från skyddsombud, där de larmar om brister i smittskyddet kopplat till det nya coronaviruset. Nästan sju skyddsombud av tio som anmäler brister i arbetsmiljön, som arbetsgivaren inte rättat till, och som begär att Arbetsmiljöverket ska gripa in med förbud eller föreläggande, jobbar inom transport eller kollektivtrafiken”.

Läs mer: Dom om munskydd överklagas

Hälften av skyddsombudsstoppen rör personlig skyddsutrustning inom vård och äldreomsorg. Arbetsmiljöverket i flera fall ställt krav på ansiktsvisir och vätskeavvisande munskydd, men hävt begäran om andningsskydd.

– Vi förstår att det finns en oro bland personalen i äldreomsorgen. Det viktigaste är att den lokala samverkan fungerar. Arbetsgivare, arbetstagare och skyddsombud ska tillsammans gå igenom arbetsmomenten och identifiera riskerna för att kunna vidta de förebyggande åtgärder som krävs. Personalen ska ha det skydd de behöver för att kunna arbeta säkert, säger generaldirektör Erna Zelmin-Ekenhem.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö