Arbetsmiljö

Att erbjuda en skylift en kilometer bort räckte

Arbetsgivarens skyldighet att tillhandahålla ställningar i Elektrikernas installationsavtal har för första gången tolkats av Arbetsdomstolen: Den skadade elektrikern har sig själv att skylla.

Publicerad

Arbetsgivaren hade visserligen bedömt att det behövdes en skylift för arbetet och det fanns en sådan en kilometer bort. Det var bara för elektrikern att hämta den, han hade fått låna en bil av bolaget. Driftteknikern hade också erbjudit sig att hämta den. Men fått nekande svar, elektrikern sa att han inte behövde någon skylift. Han skulle sätta upp en kabel på en vägg för att ansluta en miljöcontainer till en central.

Men stegen vek sig och elektrikern föll flera meter ned på betonggolvet och skadade sig i knä, höft och rygg. Olyckan inträffade den 7 december 2005 vid det nedlagda regementet F4 i Östersund. Han är fortfarande sjukskriven på heltid.

Hans fackförbund, Svenska Elektrikerförbundet, ansåg att olyckan berodde på att arbetet utfördes från en vanlig stege i stället för från en skylift och att arbetsgivaren i enlighet med kollektivavtalet, Installationsavtalet, skulle ha tillhandahållit en skylift. Arbetsgivaren hade gjort en riskbedömning och kommit fram till att en skylift behövdes, men inte tillhandahållit den. Förbundet stämde Elektriska Installatörsorganisationen EIO och YIT Sverige AB till Arbetsdomstolen för kollektivavtalsbrott.

Igår, onsdag kom domstolens avgörande. Elektrikerförbundet förlorade.

Eftersom parterna inte är överens om hur bestämmelsen i avtalet ska tolkas tittar Arbetsdomstolen på själva ordalydelsen. Enligt avtalsbestämmelsen är arbetsgivaren skyldig att tillhandahålla ställningar och skyddsutrustning enligt lag och föreskrifter för att tillförsäkra en säker arbetsmiljö. Ordet ”tillhandahålla” är synonymt med ord som erbjuda och hålla tillgänglig, anser domstolen. Ordalydelsen talar för att arbetsgivarens tolkning av bestämmelsen är den rätta. Och arbetsgivaren hade erbjudit skylift och hållt en skylift tillgänglig.

Elektrikerförbundets förhandlingschef Ronny Wenngrenär upprörd över att Arbetsdomstolen avgör målet genom att titta i ordlistan.

– Arbetsmiljön är en jätteviktig fråga för oss, hur kan domstolen tro att vi med att skriva in kravet att arbetsgivaren ska tillhandahålla ställningar i avtalet menar att det räcker med att erbjuda en skylift en kilometer bort? Dessutom hade den skadade elektrikern fått en bil han inte fick dra skyliften med.

Men han nekade till att använda skylift?

– Jo, men ska inte arbetsledningen kunna hantera den situationen? Arbetsgivaren borde sagt till honom att du jobbar med skylift, punkt.

EIOs förhandlingschef Åsa Kjellberg Kahnmenar att arbetsgivaren i det här fallet hade gjort vad som krävdes av honom, både enligt avtalet som Arbetsdomstolens dom visar och enligt arbetsmiljölagen. Arbetsmiljöverket som utrett olyckan hade inte haft något att kritisera arbetsgivaren för.

AD dom 54/08, Mål A 96/07.