Arbetsmiljö

Arbetsmiljöverkets nya gd: Jag sökte på annons

- Känns jätteroligt. Jag är väldigt glad för förtroendet, säger Arbetsmiljöverkets nya generaldirektör, juristen Erna Zelmin-Ekenhem, som börjar till hösten. Hon har jobbat för regeringskansliet i 16 år, på fem olika departement. Innan dess var hon jurist på SKL, Sveriges kommuner och landsting.

Publicerad
Erna Zelmin-Ekenhem Foto: Karl-Hedlund

Blev du headhuntad eller sökte du på vanlig väg?

- Numera söker man som alla andra medarbetare. Jag sökte på annons, när Mikael Sjöberg slutade.

Vad känns lockande med att leda Arbetsmiljöverket?

- I dag är jag chef för en myndighet som har flera av Sveriges farligaste arbetsplatser och jobbar med Sveriges farligaste personer. Vi har laboratorieverksamhet, rättsmedicin, tar hand om avlidna och gör rättspsykiatriska undersökningar. Arbetsmiljöfrågorna är oerhört centrala inom Rättsmedicinalverket. Vi har jobbat mycket med frågorna och vet hur viktigt det är att vara rädd om medarbetarna för att verksamheten överhuvudtaget ska fungera. Nu får jag chansen att jobba med medarbetare som är spetskompetenta på arbetsmiljö. Det ska bli väldigt spännande.

Vad händer om arbetsmiljön ignoreras ute på arbetsplatserna?

- Medarbetare far illa. Det blir oerhört dyrt och ett lidande för samtliga parter. Så kan vi inte ha det.

Du är jurist. Vad har det för betydelse för tjänsten?

- Det kan ha sina fördelar. Jag tror det är första gången som verket får en jurist som chef. Helt klart kommer det att prägla mitt arbete. På Rättsmedicinalverket har jag haft stor glädje av professionen. Och Arbetsmiljöverket är ju trots allt en tillsynsmyndighet som bygger på regelverk. Hur man ska använda sanktioner och viten är en grannlaga uppgift. Det är en av de svårare frågorna, att hantera den typen av verktyg på ett klokt och bra sätt. Det handlar ju också om medarbetarnas arbetsmiljö, när de använder verktygen. Det måste man vara helt klar över.

Arbetsmiljöverket har ett knepigt regeringsuppdrag, att utöva tillsyn över Sveriges alla arbetsplatser. Hur tänker du kring det?

- Jag måste naturligtvis lära mig mer om hur det ser ut i olika branscher, som jag inte har så mycket kunskap om i dag. Men i grund och botten är det samma frågeställning var man än är. Sen ser förstås förutsättningarna olika ut. Jag ser fram emot att få lära mig och sätta mig i de här frågorna.

När man börjar som inspektör vid myndigheten får man gå en omfattande internutbildning, kommer du också få göra det?

- Exakt hur medarbetarna kommer att lägga upp min introduktion vet jag inte. Men någon typ av introduktion blir det hoppas jag. För mig är det jätteviktigt är att jag snabbt kommer ut till de olika regionerna och till medarbetarna för att med stora öron och liten mun lyssna in och se vad som händer i vardagen, vad som är deras bekymmer och deras glädjeämnen. Jag vill lära mig det så fort jag bara kan.

Ja, det har ju varit en del missnöje internt, framför allt bland inspektörer. Nu senast slog skyddsombud i Region Mitt larm om arbetsmiljön på Arbetsmiljöverket. Hur ska du få ihop de tre benen, inspektion, information och regelarbete?

- Jag känner igen problematiken från där jag är i dag. De här problemen är på något sätt eviga och inte unika för Arbetsmiljöverket. Detta att man sitter på en central nivå i myndigheten och att det finns medarbetare ute i verksamheten som har andra perspektiv. Det blir lätt ett ni- och vi-tänk. "Ni vet inte vad vi gör!" Återigen, som generaldirektör måste man vara väldigt synlig och vilja lära sig och ta del av medarbetarnas vardag. Man måste lyssna och ha en dialog. Som medarbetare måste man åtminstone känna sig lyssnad på.

Du sitter inte och häckar på huvudkontoret menar du?

– Nej, nej, i stort sett varje vecka är jag ute  någonstans. Vi har verksamhet från Umeå i norr till Lund i söder, en ganska likartad struktur som Arbetsmiljöverket. Vi finns ute i hela landet och har huvudkontoret i Stockholm.

Psykosocial arbetsmiljö har uppmärksammats mycket i år på grund av Krokomdomen (socialsekreterarens självmord som ledde till att två chefer fälldes i första instans, tingsrätten). Ska Arbetsmiljöverket engagera sig i psykosociala ärenden anser du?

- Absolut. Krokom-målet är något vi tar till oss av i alla myndigheter och på alla arbetsplatser. Det är inget specifikt för just Arbetsmiljöverket, mer än att det är den myndigheten som tar fram föreskrifter. Bristande psykosocial arbetsmiljö leder väldigt ofta till både stressrelaterade sjukdomar och andra besvär. Inte bara Arbetsmiljöverket utan alla arbetsgivare har ett stort ansvar för den psykosociala arbetsmiljön.

Är det viktigt att en föreskrift om psykosocial arbetsmiljö kommer ut nästa år?

- Ja, åtminstone ska jag titta på det. Jag har förstås svårt att ta ställning till det nu, men det är en fråga på dagordningen, det kan man se även i den politiska debatten. Krokom-målet har verkligen fått eko. Vi kommer säkert att ha en process kring det föreskriftsarbete som jag vet pågår. Hur den ska se ut och vad den ska innehålla måste jag få återkomma till när jag satt mig in i arbetet.

Vilka arbetsplatser har du jobbat på tidigare?

-Jag har jobbat 16 år i regeringskansliet, på fem olika departement. Det har varit guld värt. De sista åtta åren var jag expeditions- och rättschef på Socialdepartementet. Det är väldigt viktigt att förstå det politiska spelet och de politiska förutsättningarna. Det är inte alltid som linjerna är raka. Uppdragen kan se olika ut. Men dialog med uppdragsgivaren är viktigt för en generaldirektör. Det är ju på uppdragsgivarens mandat jag sitter.

Du har även varit på SKL?

- Ja, Svenska Kommunförbundet hette det då. Sveriges kommuner och landsting i dag. Jag jobbade på den juridiska avdelningen, med kommunalrätt och förvaltningsrätt. Då var jag ute mycket i landet och utbildade kommunalpolitiker.