Arbetsmiljö

Arbetsmiljöverkets gd: ”Vårt anslag har ökat med 5 miljoner”

Regeringen ger mer pengar till Arbets­miljö­verket i budgeten för nästa år. ”Vi ska lägga resurser på projektet Osund konkurrens”, säger Erna Zelmin-Ekenhem. Foto: Hans Alm

Budgeten. Generaldirektör Erna Zelmin-Ekenhem säger att Arbetsmiljöverket ska lägga de extra resurserna på uppdraget Osund konkurrens.

Publicerad

Anslaget för i år till Arbets­miljö­verkets verksamhet var 767,6 miljoner kronor. För nästa år föreslås i budget­propositionen 676,6 miljoner, 91 miljoner kronor mindre.

– Regeringen har gjort en teknisk lösning och brutit ut anslaget för de regionala skyddsombuden, förklarar Arbetsmiljöverkets generaldirektör Erna Zelmin-Ekenhem.

De pengarna har tidigare också gått direkt till de regionala skyddsombudens verksamhet, men finns nu under en särskild post i budgeten.

Arbetsmiljöverket har inte fått minskade medel, tvärtom, säger hon och låter både glad och bestämd i telefonen.

– Vårt anslag för 2020 har ökat med 5 miljoner kronor. Vi ska lägga resurser på projektet Osund konkurrens.

I våras, när det stod klart att regeringen inte skulle bevilja de ytterligare 31 miljoner kronorna för 2020 som Arbetsmiljöverket hade äskat, sa Erna Zelmin-Ekenhem till Arbetarskydd att det skulle innebära färre inspektörer. Nu säger hon så här:

– Vi har under året, som alla myndigheter, fått anpassa oss till det underlag vi har.

Inspektionsverksamheten är Arbetsmiljöverkets största uppdrag och mer än hälften av personalstyrkan jobbar inom inspektion. ILO:s rekommendation är att det ska finnas en inspektör på 10 000 anställda – för Sveriges del betyder det ungefär 510 inspektörer. Förra året var antalet inspektörer 274, då behövdes det bara 26 inspektörer till för att nå Arbetsmiljöverkets mål om 300 inspektörer.

– Det målet har vi släppt. Tittar man framåt kommer det inte att räcka till 300 inspektörer, säger hon.

Regeringens förslag till Arbetsmiljöverkets anslag för 2021 är 668,1 miljoner och för 2022 beräknas det bli 677,5 miljoner kronor.

Kommer Arbetsmiljöverket klara analysen av döds­olyckorna enligt uppdraget från i våras från den tidigare arbetsmarknadsministern Ylva Johansson?

– Analysen av dödsolyckorna fortsätter. Det är något vi alltid sysslat med, säger Erna Zelmin-Ekenhem.