Arbetsmiljöverket kritiserar flytt av medarbetare

2020-04-15 13:15 Lennart Lundquist  

En kommun i norra Sverige får kritik av Arbetsmiljöverket för att en anställd vid kommunledningsförvaltningen erbjuds att flytta till eget rum i en byggnad 600 meter bort från den ordinarie arbetsplatsen.

Personen har flera funktionsnedsättningar som astma, allergier, migrän, doftkänslighet och värk i leder. Skyddsombudet menar att flytten kommer att påverka den anställde negativt.

Vid en inspektion konstaterade Arbetsmiljöverket att vederbörande efter flytten inte kan delta i möten och inte utföra vissa arbetsuppgifter. De sociala kontakterna kommer också att påverkas eftersom den anställde har sina nuvarande arbetskamrater kvar på den förra arbetsplatsen.

Vid inspektionen underströk arbetsgivaren att det är arbetsuppgifterna som är det viktiga på en arbetsplats, inte de sociala kontakterna.

Arbetsmiljöverket håller inte med:

”De psykologiska och sociala arbetsmiljöfaktorerna har stor betydelse för hälsan. För den enskilde är det viktigt att arbetets organisation utformas så att det ger utrymme för samarbete, socialt stöd och påverkansmöjligheter.”

Arbetsmiljöverket tycker att kommunen ska ta hjälp av sakkunskapen för att den anställde ska få en bra arbetsanpassning som stämmer med vederbörandes fysiska och psykiska behov.

Detta ska vara klart senast den 15 maj vid ett vite på 20 000 kronor.

Lennart Lundquist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen