Arbetsmiljö

Arbetsmiljöverket granskar bemanningsbranschen

Arbetsmiljöverket i Norrbotten planerar en särskild granskning av bemanningsbranschen nästa år.

Publicerad

Bemanningsbranschen växer snabbt i hela landet. Nu är 60 000 personer sysselsatta som uthyrda. Bedömare tror att branschen kan fördubblas på några år. Arbetsmiljöverkets Luleådistrikt som utövar tillsyn i Norrbotten, kommer att syna alla bemanningsföretag med över fem anställda nästa år.

- Vi räknar med att det är ett tjugotal företag, alla med väldigt olika inriktning, säger arbetsmiljöinspektör Carina Johanssonsom är projektledare.

Senast distriktet granskade bemanningsföretag var på 1990-talet.

Ur en arbetsmiljösynpunkt är uthyrning av personal en ganska komplicerad företeelse. Enligt arbetsmiljölagen ska arbetsgivaren göra allt som är nödvändigt för att förebygga olyckor och ohälsa. Men bemanningsföretagen är inte på plats där deras uthyrda arbetar.

Kollektivavtalsvägen har LO-förbunden och arbetsgivarorganisationen Bemanningsföretagen försökt lösa problemet genom en särskild paragraf. Den säger att bemanningsföretaget ”ska verka för att beställaren vidtar och informerar om de skyddsåtgärder som erfordras”. När det behövs rehabilitering är det dock bemanningsföretaget som sköter det.

Bemannings-

företagen

Arbetsgivarorganisation inom Almega. Drygt 380 företag med 60 000 anställda (1,3 procent av den sysselsatta befolkningen). 2008 var omsättningen 20,2 miljarder kronor. De 35 största företagen stod för 87 procent av denna omsättning. Källa: HUI