Arbetsmiljöproblem anmäls i virusets spår

2020-04-09 11:07 TT  
Över 60 anmälningar om coronarelaterade arbetsmiljöproblem har kommit in till Arbetsmiljöverket. Här informerar en skylt utanför Södersjukhuset i Stockholm personer som hostar att de inte ska gå in Foto: Fredrik Sandberg/TT

Över 60 tillbud som har med coronaviruset att göra har anmälts till Arbetsmiljöverket, rapporterar TCO:s tidning Arbetsvärlden.

En stor del av anmälningarna kommer från vården, där sjuk- och undersköterskor rapporterat att de blivit sjuka efter att ha behandlat patienter som insjuknat i covid-19. I flera fall uppger anmälaren att det inte funnits tillräcklig skyddsutrustning och i några fall uppges det inte ha funnits några misstankar om att patienten varit smittad.

En anmälan berättar om att en vårdanställd blev smittad, trots att denne bar full skyddsutrustning, vid ett tekniskt problem med en respirator.

Läs mer: "Arbetsskadeförsäkringen ändras för covid-19"

Enligt en annan anmälan arbetade en person i en akutläkarbil tillsammans med en läkare som hostade genom ett helt arbetspass. Läkaren själv bedömde det som en luftvägsinfektion, men var i själva verket smittad av coronaviruset och hamnade senare i respirator. Anmälaren fick trots detta inte lov att testa sig, skriver facktidningen.

Det finns också anmälningar från anställda inom bland annat polismyndigheten.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen

Arbetsmiljö