Arbetsmiljö

Arbetsmiljöansvaret för egenanställda prövas i rätten

Stephen Schad.

Egenanställningsföretagens arbetsmiljöansvar prövas nu i förvaltningsrätten. – Vad jag vet är det första gången, säger Elisabeth Lewin, jurist på Arbetsmiljöverket.

Publicerad

Egenanställningsbranschen är ny och växande. Hur ansvaret för arbetsmiljöfrågorna ser ut för de inblandade aktörerna behöver prövas rättsligt, konstaterar Elisabeth Lewin, jurist och enhetschef på Arbetsmiljöverket.

– Vi ser att egenanställningsföretagandet ökar och därför vill vi pröva det här. Vad jag vet finns det än så länge inget vägledande av­görande.

Arbetsmiljöverket inspekterade den 25 maj 2016 ett bygge där en av egenanställnings­före­taget Cool Companys anställda arbetade på ett tak. Verket krävde bolaget på 400 000 kronor i sanktionsavgift, eftersom det saknats fallskydd. Cool Company sa att i det här fallet hade ett annat bolag anlitats av en fastighets­ägare. Det bolaget tog in den aktuelle arbets­tagaren för takjobbet. Enligt Cool Company var det därför det bolaget som rådde över arbetsstället och hade ansvaret för arbetsmiljön. Verket höll inte med om den beskrivningen och ansåg att inget annat framkommit än att Cool Company varit entreprenör, stått för arbetsledning och tillhandahållit material och verktyg.

– Det här är ett stort och komplicerat ärende. Det är svårt att reda ut och det finns många uppgifter, konstaterar Elisabeth Lewin.

Förvaltningsrätten ansåg inte att Arbetsmiljöverket bevisat att Cool Company drivit verksamheten och avslog verkets begäran om sanktionsavgift.

Blev du förvånad över förvaltningsrättens beslut?

– Det finns alltid olika sätt att se. Det här är bevisfrågor så de beror på vad man anser väger över mest, säger Elisabeth Lewin.

Hon påpekar att Cool Company marknadsför sig som ett egenanställningsföretag och är medlem i företagens branschorganisation.

– Grunden är att de skriver själva att de är arbetsgivare och att det inbegriper att de har arbetsmiljöansvaret enligt arbetsmiljölagen. Nu vill vi ha prövat hur långt det ansvaret sträcker sig.

Arbetsmiljöverket överklagade domen från Förvaltningsrätten i Stockholm i mitten av juli.

– Vi hoppas förstås att kammarrätten ger oss prövningstillstånd. Ser man på hur framtidens arbetsmarknad ser ut är det här viktigt.

Vad händer om ni inte får prövnings­tillstånd?

– Då prövar vi igen. För det kommer fler ärenden.

Cool Company hälsar via mejl till Arbetarskydd att de inte har för avsikt att yttra sig under pågående ärende.

Stephen Schad, ordförande i branschorganisationen Egenanställningsföretagen, välkomnar den första prövningen av arbetsmiljö­ansvaret.

– Vi är en ung bransch. Det är naturligt och bra att ansvaret testas.

Han påpekar att arbetsmarknaden har förändrats, att det finns flera aktörer på en arbetsplats i dag och att avståndet mellan arbetsledning och arbetstagare ofta är längre. Han anser att egenanställningsföretagen är arbetsgivare, har det yttersta arbetsmiljö­ansvaret och att det inte finns några särskilda oklarheter i arbetsmiljölagen för just egen­anställningsföretagen.

– Eftersom det här prövas drar jag ändå slutsatsen att antingen är inte lagen tydlig nog eller så är den inte anpassad till den förändrade situationen, säger Stephen Schad.

Egenanställda mest i storstäder

Egenanställda har inget eget företag utan fakturerar uppdrag via ett egenanställningsföretag. Egenanställningsföretaget tecknar avtal med uppdragsgivaren, fakturerar och är arbetsgivare under uppdraget.

Sedan 2011 har antalet egenanställda ökat från 4 340 personer till 44 724 under 2017. Majoriteten av egenanställningarna finns i storstäderna, men antalet ökar snabbt i hela landet.

Källa: Branschorganisationen Egenanställningsföretagen.