Arbetsmiljö

"Arbetsgivare väljer alkoholistrehab utan analys av individens behov"

Ungefär tio procent av Sveriges vuxna har missbruks- eller beroendeproblem. 400 000 personer är alkoholberoende. Majoriteten av dem har ett jobb. Foto: Colourbox

Trots att arbetsgivare tvingas betala stora belopp för rehabilitering av alkoholister, är valet av behandling sällan underbyggt eller individanpassat. Nu ordnar Alna en debatt i frågan.

Publicerad

Det är mycket pengar varje år som går till rehabilitering av alkoholmissbruk. På marknaden finns många slags behandlingsmetoder. Man kan skicka den anställde på internat eller nöja sig med öppenvård. I många fall skulle det kanske till och med räcka om den anställde gick igenom ett antal motiverande samtal. Det finns inga säkra belägg för att det ena är bättre än det andra.

Men arbetsgivarna styrs allt för ofta av ideologi, ekonomi eller ”så har vi alltid gjort” istället för kunskap och individens behov, hävdar Alna.

Under rubriken ”Pengar, tro eller vetenskap? Hur väljer arbetsgivarna behandlingsinsatser?” ordnar därför Alna debatt den 13 maj i SKLs lokaler på Hornsgatan i Stockholm.

Med i debatten är Gerhard Larsson, utredare vid Socialdepartementet; Agneta Öjehagen, socionom och leg. psykoterapeut vid Lunds Universitet; Ulric Hermansson, Karolinska Institutet; Johan Franck, docent och överläkare; Robert Bohman, alkohol- och drogterapeut samt Alnas VD Kerstin Redig.

Alna

Alna är en förening av arbetsgivare. Som huvudmän står arbetsmarknadens parter. Alna arbetar utifrån ståndpunkten att arbetslivet bör vara en alkohol- och drogfri zon. Målet är att varje arbetsplats ska vara frisk och säker.