Arbetsmiljö

Är trappor verkligen skadliga för brevbärarna?

Posten ljuger om arbetsmiljön och fastighetsboxarna för att tjäna mera pengar, påstår Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna. <br></br> Nej, det finns stöd för boxarna, hävdar Arbetsmiljöverkets belastningsergonom.

Publicerad

Posten AB har överbetonat arbetsmiljön i samband med att Post- och Telestyrelsen (PTS) utfärdade det allmänna rådet om så kallade fastighetsboxar. Det hävdar Hyresgästföreningen, Fastighetsägarna, HSB, SABO, SBC och Riksbyggen i en debattartikel i Dagens Nyheter den 26 maj. Postens motiv skulle vara att tjäna pengar genom att överlåta på fastighetsägare och boende att bekosta företagets rationaliseringar.
Fastighetsboxarna är tänkta att placeras i flerfamiljshusens entréer senast den 1 januari 2011. På så vis slipper brevbäraren springa uppför trappor för att lämna breven i dörrinkastet.


Men ingen vet hur skadligt springet är, påpekar debattskribenterna, för det har inte gjorts några sådana studier. Tvärtom kan införandet av fastighetsboxar leda till mer monotont sorteringsarbete för brevbärarna.


Att både Posten och Citymail sparar pengar på fastighetsboxarna är det ingen som förnekar. Men

Sten Selander

på PTS anser att debattartikeln är oseriös.


- Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna har suttit bredvid mig och hört arbetsmiljöargumenten, säger han.


Enligt Sten Selander skulle PTS aldrig ha utfärdat allmänna råd om fastighetsboxar med bland annat arbetsmiljöargumentet om inte detta var väl underbyggt. Han hänvisar till en hearing där Arbetsmiljöverket, PTS och flera andra aktörer medverkade.


Ann-Kristin Nyström

, belastningsergonom på Arbetsmiljöverket, hävdar att det är väl belagt att mycket trappspring snabbar på utvecklingen av artros.


- Det tokiga med trappor är att den som har sämre kondition gärna tar hissen upp, men sedan går trapporna ner. Det är när man går ner som man utsätter sig för dåliga brytvinklingar i knäna, säger hon.

Ann-Kristin Nyström skrev Arbetsmiljöverkets yttrande till PTS som inte innehöll något ställningstagande för eller emot fastighetsboxar. Emellertid anser Ann-Kristin Nyström att det finns flera arbetsmiljöargument mot springet i trappor.
- Trapphusen har ofta dålig belysning och det är vanligt med halkolyckor i trappor. Många brevinkast sitter för lågt och en del är så tröga att det uppstår klämskador.
Det finns andra yrkesgrupper som också springer i flerfamiljshusens trappor; reklamutdelare och tidningsbud till exempel. De grupperna omfattas inte av de allmänna råden från PTS. Det inte heller möjligt för Arbetsmiljöverket att utfärda generella förbud mot att dessa yrkesgrupper fortsätter att leverera direkt genom lägenhetsdörren.