Är den billiga spikmaskinen säker?

2010-04-19 10:27 Mattias Davidsson  
Foto: Jula

Under sommaren granskar Arbetsmiljöverket tio byggvaruhuskedjor. Det är prylarna i hyllorna som myndigheten vill kontrollera.

Maskiner och andra varor i byggvaruhusens hyllor har blivit allt billigare. De tillverkas i Kina och på andra ställen i världen.

I sommar kommer Arbetsmiljöverket att granska varorna i tio varuhuskedjor.

- Vi kommer att besöka tre varuhus per kedja, säger projektledaren Monica Torgrip.

Maskiner som synas extra är kompostkvarnar, vedklyvar, motorsågar, spikpistoler samt kap- och gersågar.

- Det är både privatpersoner och yrkesmän som handlar. När det gäller maskiner har Arbetsmiljöverket ansvaret för marknadskontrollen för både konsumenterna och de yrkesarbetande, säger Monica Torgrip.

Arbetsmiljöinspektörerna kommer även att kolla hörselskydd och ögonskydd samt handbrandsläckare och tryckluftsaggregat. Det är inget särskilt som har hänt, enligt Monica Torgrip, utan tiden för den här typen av marknadskontroll var helt enkelt mogen.

- Det har kommit så många nya märken. Alla ska vara Martin Timell nuförtiden. Vi vill undersöka om de här varorna klarar kraven, helt enkelt, säger hon.

Till att börja med kontrollerar inspektörerna om varorna uppfyller formella krav. Det ska finnas en CE-märkning och en instruktionsbok på svenska. Till en CE-märkt vara hör också en försäkran om överensstämmelse. Det är ett dokument där tillverkaren försäkrar att produkten överensstämmer med EU:s säkerhetskrav.

Om något av det här saknas kan Arbetsmiljöverket gå vidare och ställa krav på importören. Säljstopp, frivilligt eller beordrat, är ingen ovanlighet.

Varuhusprojektet pågår under juni, juli och augusti.

De här kedjorna granskas

Bauhaus                                         Beijer Byggmaterial

Biltema                                           Claes Ohlsson

Flinks Järn                                     Jula

Hornbachs                                    K-Rauta

Rusta                                               ÖoB

Mattias Davidsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen