Arbetsmiljö

Anställda: Sjukhuschef tvingas bort efter larm

Södersjukhuset i Stockholm. Foto: Peter Nordahl / IBL Bildbyrå

Södersjukhuset i Stockholm kämpar med personalbrist, stängda vårdplatser och oanvända operationssalar. Men när sjukhusets vd Tomas Movin larmade om riskerna för patientsäkerheten fick han lämna sin tjänst, skriver SvD.

Publicerad

Tidningen har träffat grupp läkare som är upprörda över petningen av Södersjukhusets, SöS, vd Tomas Movin som de anser har ett samband med hans uttalanden om krisen på sjukhuset.

– Hans brandskrift om läget blev för känsligt för centrala tjänstemän och politiker och därför flyttas han. Det ska tystas ner särskilt om någon erkänner att det finns risker med patientsäkerheten, säger läkaren Jonas Malmstedt.

– Förtroendet raseras när man tystar en chef som vågar säga som det är, säger kollegan Clara Strömberg.

Tomas Movins larm handlade, enligt SvD, om de kärva ekonomiska ramarna, dyra viten från Arbetsmiljöverket, försenade investeringar och den svåra utmaningen att ta emot tiotusentals nya patienter från Karolinska. Även det närmast hopplösa i att rekrytera personal, tog han upp.

Läs också:

Landstingsdirektören Malin Frenning meddelade i september att det behövs ett nytt ledarskap på SöS. Tomas Movin flyttas in till landstinget och Mikael Runsiö från Södertälje sjukhus är nu ny vd.

Mitra Mehrabi, skyddsombud på akuten, menar att larmrapporten måste tas på allvar,  eftersom förtroendet för den nya sjukhusledningen annars försvinner.

– Farhågorna för patientsäkerheten finns ju där, det kan man inte sitta i landstingshuset och sopa under mattan. Vi är vuxna erfarna människor som jobbar här och som vet att vi redan tummar på kvaliteten och tvingas ta kalkylerade risker med patienterna, säger hon.

Huvudpersonen själv, Tomas Movin, säger att han gärna hade fortsatt på SöS.

– Initiativet att flytta på mig till en central tjänst kom från landstingsdirektören. Jag vet inte riktigt varför eller om min text spelat någon roll, säger han till SvD.

Landstingsdirektören Malin Frenning förnekar att bytet av vd har något att göra med Tomas Movins uttalanden:

– Omflyttningen beror inte på vad någon skrivit i ett yttrande. Det har inte funnits på min karta överhuvudtaget som en orsak till den här förändringen. Men nu går vi in i en ny fas och då behöver vi ha ett nytt ledarskap med en stark genomförandekraft, säger hon till tidningen.