Allt fler sjukskrivna med psykisk diagnos

2015-01-21 09:14 Tiina Demargne  
Här är knepen för att överleva på en sjuk arbetsplats. Foto: Colourbox

(Uppdaterad) Kostnaderna för ohälsa ökar under de två kommande åren, enligt Försäkringskassans prognos. Orsaken är fler sjukskrivningar. Och allt fler har en psykisk diagnos.

Försäkringskassan höjer prognosen med 1 miljard kronor 2015 och 1,5 miljarder kronor 2016. Kostnaderna för sjukpenning i år förväntas uppgå till 31,5 miljarder kronor.

Kostnaderna för sjukskrivningarna oroar socialförsäkringsminister Annika Strandhäll:

– Det här är ett allvarligt läge som är oroande och som också får stora konsekvenser, dels för de personer som blir sjukskrivna, dels för samhället och samhällsekonomin i stort, säger hon till Sveriges Radio.

Antalet nya sjukfall har blivit och förväntas bli fler än i tidigare prognos från november 2014.

Andelen och antalet personer med psykiska diagnoser fortsätter att öka. Var tredje kvinna som startade ett sjukfall under första halvåret 2014 hade en psykisk diagnos, medan 23 procent av männen hade det. Även varaktigheten för sjukfall med psykiska diagnoser blivit längre, konstaterar myndigheten i sin prognosrapport.

Försäkringskassan räknar med att ohälsotalet beräknas öka svagt mellan 2014 och 2015 för att plana ut i slutet av 2016.

Ohälsotal

Det är ett mått på frånvarodagar som ersätts från sjukförsäkringen under en 12-månadersperiod.

Ohälsotalet mäter antal utbetalda dagar med sjukpenning, arbetsskadesjukpenning, rehabiliteringspenning samt sjukersättning och aktivitetsersättning relaterat till antal registrerade försäkrade i Sverige, i åldern 16 till 64 år.

Fakta: Försäkringskassan

Tiina Demargne

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö