Allt fler coronaanmälningar till Arbetsmiljöverket

2020-04-21 16:57 TT  

CORONAVIRUS. Arbetsmiljöverkets utökade sökning visar att anmälningarna om coronarelaterade skador och olyckor har ökat mer än vad som tidigare var känt. Håkan Olsson, ställföreträdande generaldirektör, betonar att det är viktigt att arbetsgivarna tar frågan på allvar.

TT har tidigare berättat att anmälningarna om arbetsskador och allvarliga olyckor/tillbud där personer har smittats med covid-19, varit i kontakt med personer som varit smittade eller misstänker att de varit i kontakt med smittade, ökar snabbt. Nu har Arbetsmiljöverket gjort en utökad sökning som visar att ökningen är betydligt större än vad som tidigare rapporterats.

Sedan vecka 9 då det bara anmäldes bara ett fall har antalet anmälningar successivt ökat till 211 under vecka 16.

– I den exceptionella situation som landet är i just nu är vi på Arbetsmiljöverket inte förvånade över att det kommer in fler anmälningar. Det är en naturlig del i det här. Sedan vet vi att man jobbar intensivt på alla händer med att försöka arbeta med riskbedömningar och få fram skyddsutrustning, säger Håkan Olsson.

Läs mer: Stor oro hos vårdpersonal efter coronadödsfall
 

Från vecka 9 till och med vecka 17 är det totala antalet anmälningar 491. Flest anmälningar – 114 – har gjorts inom vård- och omsorg i särskilda boendeformer för äldre. Även inom öppna sociala insatser för äldre personer är anmälningar många – 110.

I det pressade läge som uppstått inom framför allt vården och äldrevården trycker Arbetsmiljöverket på vikten av att arbetsgivare arbetar tillsammans med skyddsombud och arbetstagare ute på arbetsplatserna.

– Det är där man löser de allra flesta problemen och kan hitta lösningar så att man inte utsätter personalen eller brukarna, om det handlar om hemtjänsten, för risker, säger Håkan Olsson.

Läs mer: Corona blottar bristerna inom äldreomsorgen

En statistiker vid enheten för statistik och analys på Arbetsmiljöverket har tagit fram statistiken genom att söka efter orden corona eller covid i anmälningarna om arbetsskador och allvarliga olyckor och tillbud.

Det finns ett mörkertal i statistiken, eftersom textsökningen när det gäller anmälda arbetsskador till Försäkringskassan inte kan göras på pappersanmälningar utan endast på webbanmälningar, som utgör cirka två tredjedelar av de anmälningarna.

Petronella Uebel/TT

Coronarelaterade anmälningar

Sedan vecka har antalet anmälningar ökat om arbetsskador eller allvarliga olyckor och tillbud med koppling till corona och covid-19, enligt Arbetsmiljölagen.

Vecka 09 anmäldes 1 fall.

Vecka 10 anmäldes 2 fall.

Vecka 11 var det 3 fall.

Vecka 12 ökade det till 22 fall.

Vecka 13 var det 42 fall.

Vecka 14 inkom 82 anmälningar.

Vecka 15 gjordes 93 anmälningar.

Vecka 16 hade det stigit till 211 fall.

Vecka 17 var det 35 fall.

Källa: Arbetsmiljöverket

TT

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö