Alkohol är en verklig dräpare

2009-09-01 10:22 Mattias Davidsson  
Ungefär tio procent av Sveriges vuxna har missbruks- eller beroendeproblem. Majoriteten av dem har ett jobb. Foto: Colourbox

Vart 25:e dödsfall i världen är orsakat av alkohol. En grupp forskare har räknat ut att fastän halva mänskligheten avstår från alkohol står drogen ändå för 3,8 procent av alla dödsfall.

Att alkohol orsakar dödliga sjukdomar som cancer och skrumplever eller ofta ligger bakom fatala hjärt-kärlsjukdomar vet vi. Lika bekant är det att alkohol är den utlösande faktorn i många dödliga olycksfall i trafiken, på fritiden och i arbetet. Räknar man till allt detta de mord och dråp som är begångna av berusade gärningsmän, kan man bara dra slutsatsen att alkohol spelar en betydande roll för folkhälsan och människors livslängd.

En internationell forskargrupp har publicerat sig i den medicinska tidskriften Lancet och deras artiklar refereras i Läkartidningen.

Män drabbas mer än kvinnor av den alkoholorsakade döden. 6,3 procent av männens dödsfall beror på alkohol. För kvinnor är motsvarande siffra 1,8 procent.

Situationen är också väldigt olika i olika delar av världen. En stor del av befolkningen i muslimska länder samt i Indien konsumerar inte alls alkohol. Men i exempelvis Ryssland är problematiken betydligt värre än det globala genomsnittet. Där räknar forskarna med att 15 procent av dödsfallen orsakas av alkohol. I Kina är problemet kraftigt tilltagande.

Artikeln i tidskriften Lancet nr 373/2009

Titel: Global burden of disease and injury and economic cost attributable to alcohol use and alcohol-use disorders

Författare: Jürgen Rehm, Colin Mathers, Svetlana Popova, Montarat Thavorncharoensap, Yot Teerawattananon, Jayadeep Patra

Så mycket dricker vi:

Globalt: 10 enheter per vecka

USA: 18 enheter

Europa: 22 enheter

Sverige: 20 enheter

(en enhet motsvarar ett glas öl eller ett glas vin)

Mattias Davidsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen

Arbetsmiljö