Åklagare: Sjukhuschefen ansvarig för TBC-smitta

2011-12-01 11:18 Ann Norrby  

Sjukhuschefen som tillät att munskydd återanvändes ska dömas för arbetsmiljöbrott. Han var skyldig att själv bedöma riskerna eftersom det saknades rutiner som han kunde följa, anser åklagaren.

Vintern 2009 insjuknade en sjuksköterska i tuberkulos. Hon hade dessförinnan vårdat patienter med TBC på Centralsjukhuset i Kristianstad. Sjuksköterskan hade återanvänt ett andningsskydd. Dåvarande verksamhetschefen på sjukhuset åtalades för arbetsmiljöbrott genom vållande till sjukdom.

Kristianstads tingsrätt frikände honom. Domstolen menade att det var okänt att det var riskabelt att återanvända andningsskydd.

Det håller inte arbetsmiljöåklagare Lotten Loberg med om. Hon överklagar därför tingsrättsdomen till Hovrätten över Skåne och Blekinge, Åklagaren hävdar att det inte fanns några riktlinjer för hur andningsskydden skulle användas och att det då var särskilt viktigt för chefen att bedöma riskerna.

Om han hade undersökt hur andra kliniker gjorde, skulle han ha fått veta att de i Stockholm, Göteborg och Lund inte återanvände skydden. Dessutom var det rimligt att chefen följt tillverkarens rekommendation att slänga skydden efter att de använts en gång, skriver åklagaren.

Åklagaren anser att hovrätten ska överpröva tingsrättens dom därför att det finns anledning att ifrågasätta att tingsrätten gjort en riktig bedömning. Hon anser också att domen ska prövas därför att det finns ett stort behov av vägledning av arbetsmiljöbrottet vållande till sjukdom, särskilt när det gäller sambandet mellan en arbetsmiljöbrist och en sjukdom.

Ann Norrby

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen