Arbetsmiljö

Akademiska kartlade stickskadorna

Stickskador är så vanliga i sjukvården att man inte ägnat dem ordentlig uppmärksamhet. Nu har dock Akademiska i Uppsala specialgranskat de 670 skador som personalen anmälde åren 2006 och 2007.

Publicerad

Att ledningen på Akademiska universitetssjukhuset bestämde sig för att särskilt följa upp stick- och skärskador har sina skäl.

- 2006 hade vi ett kluster av skador. Fem personal stack sig på HIV-nålar på en vecka: på en vecka! Det är ju inte klokt, säger chefsläkaren Torbjörn Söderström.

Han fick uppdraget att följa upp alla anmälningar under de två åren 2006 och 2007.

Totalt var det 670 fall av stick- och skärskador. Torbjörn Söderström tar för givet att det utöver de här skadorna finns mörkertal.

- Efter den här studien har jag talat med kirurger som säger att de sticker sig varje vecka utan att anmäla det. Kanske har vi en sådan machokultur: det här är något som händer och inget att göra åt; jag vet inte.

Bland anmälarna är läkarna i minoritet; drygt 50. Nästan 250 anmälningar kommer från sjuksköterskor medan undersköterskor och vårdbiträden står för 150 anmälningar. I övrigt särskiljer studien studerande (drygt 50 anmälningar), tandläkare (20) och tandsköterskor (25). Över 100 anmälningar kommer från kategorin ”andra”.

- Det är exempelvis städpersonal, säger Torbjörn Söderström.

Han tycker att det är misstänkt få anmälningar som rör skador när man syr patienter. Även där finns det troligen mörkertal.

I lite mer än 50 fall visade det sig att patienten hade någon form av blodsmitta: hepatit C eller B eller HIV.

Glädjande nog var det ingen i personalen under 2006 och 2007 som smittades.

- Men det ändrar inte det faktum att man får en fruktansvärd ångest innan man testats och har fått provsvaren, vilket kan ta tid, säger Torbjörn Söderström.

Undersökningen visar att bara 315 av de 670 hade gjort en regelrätt arbetsskadeanmälan till Försäkringskassan och Arbetsmiljöverket vid sidan av anmälan till sin arbetsgivare.

- Jag märkte att byråkratin runt stickskadorna inte fungerar. Anmälningarna kom inte in till Arbetsmiljöverket, vilket tyder på ett problem i våra processer, säger Torbjörn Söderström.

Akademiska universitetssjukhuset har förtydligat anmälningsrutinerna för stick- och skärskador. Den som sticker sig ska anmäla till sin chef. Denne ska föra informationen vidare till Försäkringskassan, Arbetsmiljöverket och det lokala skyddsombudet. Dessutom är det chefens ansvar att utreda anledningen till skadan och att utföra förebyggande förbättringar.

670 stickskador på två år

- Vaccination mot hepatit B för alla blodexponerade.

- Säkrare kanyler och annan utrustning.

- Bättre rapportering och uppföljning.

- Simulatorträning i undervisning

- Jämnare arbetstempo.

- Sjuksköterskor anmälde flest skador (nästan 250).

- Vanligast var att man skadade sig i patientens rum vid injektion eller venprovtagning.

- Det var oftast den skadade själv som höll i det vassa föremålet.

- I ungefär 50 fall hade patienten testat positivt för antingen hepatit B eller C eller för HIV.

- Ungefär 150 av anmälarna medgav att de vid skadetillfället inte bar några handskar.

- I inget av de 670 skadefallen smittades någon personal.

- Endast 315 hade gjort en arbetsskadeanmälan.