Ägare flyr vårdcentral – personalen utan lön

2012-05-10 07:57 Birgitta Ländin  

Lägg ned vårdcentralen - eller ge de intagna lön och en handlingsplan för en bättre arbetsmiljö. Det kräver det regionala skyddsombudet för Vårdförbundet i Skåne, Stefan Bergman, i en anmälan till Arbetsmiljöverket.

Vårdcentralen Läkargården i Ängelholm har inte längre någon ledning. Ägaren har inte synts till på en tid och den verksamhetsansvarige läkaren har slutat. Kvar är den mest lojala personalen, trots att de inte fått lön för mars och april, och de möbler som kronofogden ännu inte hämtat.

- Jag har aldrig varit med om något liknande. Det mesta hänger i luften vad gäller Läkargården. Ägaren håller på med diverse juridiska spetsfundigheter för att undgå konkurs. Det blir en oerhört svår situation för personalen, som inte vet vad de ska göra. Som det är nu går det inte att bedriva någon verksamhet, säger Stefan Bergman till Arbetarskydd.

Inga besked har getts till personalen. Kronofogden har hämtat en del av leasingmöblerna som fanns på vårdcentralen, eftersom de inte betalats enligt avtal. Ägaren håller sig undan.

- Jag har velat ingripa länge, för den här situationen håller på att utvecklas till en mardröm för de som jobbar där, fortsätter Stefan Bergman. Det finns så lite att gå på i AFS och andra regelverk i en sådan här situation, men nu hoppas jag att Arbetsmiljöverket ska kunna hjälpa till att sätta press på ägaren.

Birgitta Ländin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen