97 procent vill inte dricka på jobbet

2009-10-19 10:35 Mattias Davidsson  
Ann-Therése Enarsson. Foto: Magnus Bergström

Svenska folket är väldigt enigt på en punkt: alkohol och jobb hör inte ihop. På arbetsplatsen är våra attityder till och med mer restriktiva än i trafiken eller vid graviditet.

Systembolagets dotterbolag IQ gjorde en telefonenkät med tusen svenskar i åldrarna 16 år och uppåt.

Nästan alla, eller 97 procent, anser att det är fel att dricka alkohol under arbetstid. Det gäller alla åldersgrupper.

- Jag är lite förvånad att värderingen är så pass stark; mycket starkare än motståndet mot alkohol i trafiken eller vid graviditet, säger Ann-Therése Enarsson, VD på IQ.

Hon gissar att värderingen är ett uttryck för vårt lutherska syn på arbete. Samtidigt kan Ann-Therése Enarsson konstatera att företeelser som ”after work”, vinlotterier och alkoholhaltiga drycker som julklapp från arbetsgivaren blev mycket vanliga runt sekelskiftet.

- I den här yran var många arbetsgivare naiva. Men det har visat sig att det inte är så enkelt med alkohol på jobbet. Dels utesluter arbetsgivaren småbarnsföräldrar, personer som klarat sig ur ett missbruk och de som inte dricker av religiösa skäl. Dels pressar man de anställda som har ett riskbruk lite ytterligare, säger Ann-Therése Enarsson.

Nu tycker hon sig ana en lite större medvetenhet. Bland annat är det allt fler arbetsgivare som jobbar aktivt med sin alkoholpolicy.

Fakta: IQ

- Ett dotterbolag till Systembolaget.

- Ska jobba för ett smartare förhållningssätt till alkohol.

- Ska minska drickandet och alkoholskadorna.

Mattias Davidsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö