37 anmälningar om våld under en vecka på gruppboende

2017-03-30 11:45 Lennart Lundquist  

Anmälningarna om hot och våld på gruppboendet har duggat täta sedan starten. Skyddsombudet har också tvingats stoppa arbetet två gånger eftersom det funnits fara för liv och hälsa. Nu kräver Arbetsmiljöverket att Täby kommun skyndsamt gör förbättringar.

Den första veckan gruppboendet för personer med autism startade i januari gjordes 37 anmälningar om hot och våld mot anställda, boende och anhöriga. Senare under en helg i februari gjordes 18 sådana anmälningar.

Efter att skyddsombudet larmat var Arbetsmiljöverket där och inspekterade. Närmaste chef uppgav då att situationen var ”kaotisk”. Vid två tillfällen i början av året skyddsstoppade skyddsombudet arbetet utefter bedömningen att det förelåg omedelbar fara för liv och hälsa för personalen.

Efter inspektionen sammanfattar Arbetsmiljöverket:

Resurser och förutsättningar saknas för kraven i arbetet, personalen och chef har inte haft utrymme för att tillsammans utarbeta rutiner eller att lägga en grund för metodik och pedagogik, larmet är undermåligt och de anställda verkar inte veta hur det ska användas. Något krisstöd eller bearbetande samtal förekommer inte.

Verket ger nu Täby kommun fram till den 2 maj att ordna resurser, rätt bemanning, tillräckligt med kunskap, se till att personalen får återhämtning samt en handledning för de anställda.

Detta vid ett vite på 150 000 kronor.

Lennart Lundquist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Alla Tjänstebilar

ANNONS