20 miljoner till kvinnors arbetsmiljö

2011-05-12 12:50 Lena Gunnars  

Nu hamnar kvinnors arbetsmiljö i fokus. Arbetsmiljöverket får 20,5 miljoner kronor för att minska förslitningsskadorna.<br> – Det vore logiskt att vi också blir inblandade på något sätt, säger Martine Syrjänen Stålberg, arbetsmiljöombudsman på Handels.

Arbetsmiljöverket får pengarna av regeringen. De ska bland annat gå till att utbilda inspektörer och genomföra en nationell tillsyn.

Fokus ska ligga på att förebygga förslitningsskador på grund av fel arbetsbelastning och öka kunskapen om kvinnors arbetsmiljö.

Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström vet att fler kvinnor än män tvingas avsluta sina arbetsliv i förtid av hälsoskäl.

– I förlängningen innebär det lägre pensioner och sämre möjligheter för kvinnor att försörja sig själva, säger hon i ett uttalande.

Martine Syrjänen Stålberg, arbetsmiljöombudsman på Handels, gläds åt satsningen. Hon ser det som logiskt att även facken blir inblandade på något sätt.    

– Det här berör många av våra målgrupper, säger hon. 

Handels organiserar exempelvis kassapersonal, frisörer och florister där majoriteten av medlemmarna är kvinnor.

Inför den internationella kvinnodagen i våras uppmärksammade Handels en forskningsrapport från Lund som visade att butiksarbete var lika tungt som industriarbete. Martine Syrjänen Stålberg menar att det finns en föreställning om att kvinnors arbete är lätt och glamoröst.

– Många av frisörerna har sitt drömyrke men det är tungt för axlar och armar att jobba så mycket över axelhöjd. De små klipprörelserna sliter också hårt på kroppen, säger hon. 

En stor del av floristernas arbetstid spenderas i svala utrymmen. Och både frisörer och florister utsätts för mycket kemikalier.

– Det utöver att blommor i sig kan vara giftiga och ge eksem och problem med hud och luftvägar, säger hon.

Arbetsmiljöverkets uppdrag ska pågå fram till 2014 och är en del av regeringens jämställdhetssatsning.

Lena Gunnars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen