Arbetsmiljö

12-timmarspass för vårdpersonal införs igen

CORONAVIRUS. Under två och en halv månad fick iva-personalen på Karolinska jobba på normalt schema. Nu tvingas de tillbaka på 12-timmarspass. – Den stora faran är att många säger upp sig eller blir sjuka, då är vi ännu färre som ska göra jobbet framöver, säger Ingrid Allerstam, iva-sjuksköterska.

Publicerad

För att klara det ökade behovet av intensivvård förändras nu iva-personalens treskift till tvåskift och de tvingas jobba 12,5-timmarspass i stället för åtta eller tio timmar som i dag.

– Vi har vänt och vridit på alla möjligheter. Nu har vi valt denna lösning för att vi bedömer att det är det bästa för medarbetarnas arbetsmiljö och hälsa i det läge vi är i, säger Björn Persson, verksamhetschef för intensivvården på Karolinska universitetssjukhuset i Solna och Huddinge.

Vårdförbundet håller inte med.

– Arbetsgivaren använder sin ledningsrätt och tvingar folk som inte vill att arbeta 12,5 timmar. Vi har motsatt oss tvång, vi tror inte alls att det är rätt väg att gå, säger Ingrid Allerstam, intensivvårdssjuksköterska på Karolinska i Solna och styrelseledamot i Vårdförbundet Stockholm.

"Skapas rykten"

Hon är även kritisk till hur arbetsgivaren kommunicerat beslutet till medarbetarna.

– Det har inte gått ut gemensam information till alla utan arbetsgivaren pratar med alla en och en. Det betyder att alla inte vet det andra vet, vilket gör att det skapas rykten som blir problematiska, säger Ingrid Allerstam.

Schemat med de förlängda arbetspassen gäller, enligt verksamhetschef Björn Persson, en månad, sedan ska det utvärderas.

– Den stora faran är att om många säger upp sig eller blir sjuka, då är vi ännu färre som ska göra jobbet framöver. Det kan ske redan inom dessa fyra veckor, säger Ingrid Allerstam.

Undvika krislägesavtalet

I dag har sjukhuset 50 patienter inlagda på iva, 17 av dem vårdas för covid-19. I ett normalläge har sjukhuset 38 iva-platser.

– Så vi har i princip en hel iva-avdelning till, utöver det normala, säger Björn Persson.

Björn Persson menar att den här lösningen är bättre än det krislägesavtal som var aktiverat mellan 3 april och 1 september i år.

– Krislägesavtalet fungerade relativt dåligt för oss under den tid vi hade det. Det finns klara nackdelar med det så vi kommer försöka undvika att använda oss av det igen. Under avtalet var det krav att personalen skulle jobba 48 timmar på en vecka och man kunde inte vara ledig mellan arbetspassen utan var tvungen att ligga i beredskap, säger Björn Persson.

Missa inga nyheter - beställ Arbetarskydds kostnadsfria nyhetsbrev