Arbetsmiljö

Arbetsmiljö

Olyckorna fler än vad statistiken visar

2012 infördes krav på körkort för motorsåg i skogen för att få ned antalet olyckor. Enligt Arbetsmiljöverkets har det inte skett någon förbättring.

Arbetsmiljö

”Kultur där man vågar säga ifrån räddar liv”

Arbetsgivaren har ett ansvar för att skapa en kultur där det är okej att säga ifrån när det finns risk för olycka eller sjukdom. Det slår Erna Zelmin-Ekenhem, generaldirektör på Arbetsmiljöverket, fast.

Arbetsmiljö

Asbest fortsätter skörda liv

Trots att materialet förbjöds 1982 skördar asbest ännu liv. 37 personer dog i cancersjukdomen mesoteliom mellan åren 2008 till 2017.

Arbetsmiljö

Soldaten som bytte slagfält

ELDSJÄLEN. Under sin utlandstjänstgöring i Kosovo utsattes Emilia Åhfelt för sexuella trakasserier och mobbning. ”Mina erfarenheter är det centrala i mitt jobb som arbetsmiljökonsult”.

Arbetsmiljö

Krav på föreskrift om bärgarskydd får nej

Efter kammarrättens dom om att det inte går att ställa generella krav på skyddsfordon för bärgare vill experter, fack och arbetsgivare se en föreskrift. Men Arbetsmiljöverket säger nej.

Arbetsmiljö

Över 770 svenskar dör av stress varje år

Arbetssjukdom. Flera tusen svenskar dör på jobbet i sjukdomar som orsakats av till exempel stress, skiftarbete och damm. I framtiden beräknas jobbstress döda ännu fler.Det visar en ny kunskaps­över­sikt från Arbetsmiljöverket.

Arbetsmiljö

Parterna kräver bättre larminsatser i skogen

Räddningsinsats. Fackförbundet GS räknar med 2,5 sjukdoms- eller olyckstillbud varje vecka i skogen. Tillsammans med andra fackförbund och arbetsgivarorganisationer krävde de för ett och ett halvt år sedan effektivare larminsatser. Departementen har fortfarande inte svarat.