Arbetsmiljö

Arbetsmiljö

Städare och väktare inspekteras för smittrisk

CORONAVIRUS. Semesterfirare som reser till nya orter kan öka risken för smittspridning bland arbetstagare. Nu gör Arbetsmiljöverket cirka 300 inspektioner mot smittrisker för ordningspersonal, väktare och städpersonal samt i apotek och butiker. Anledningen är att antalet besökare på vissa orter mångdubblas under sommaren, vilket kan leda till trängsel i butiker. Också för väktare, som ofta hamnar i närkontakt med andra människor, och för städpersonal, som exempelvis rengör toaletter där sjuka i covid-19 kan ha vistas, är det viktigt med tydliga åtgärder från arbetsgivaren för att minska smittrisken. "I en pandemi som covid-19 är kunskapsläget i ständig förändring och då är det viktigt att jobba systematiskt med att identifiera smittrisker och förbättra arbetsmiljön", säger Erna Zelmin-Ekenhem, generaldirektör vid Arbetsmiljöverket, i ett pressmeddelande. Inspektionerna fokuserar på det förebyggande arbetsmiljöarbetet som görs på lokal nivå hos respektive arbetsgivare.

Arbetsmiljö

Kraftig minskning av antalet dödsolyckor på jobbet

Elva personer dog i arbetsplatsolyckor i Sverige under den första halvan av 2020. När de två första kvartalen nu summeras noteras en markant minskning jämfört med samma period i fjol – då 28 personer omkom, rapporterar tidningen Arbetet.

Arbetsmiljö

Värmevåg utmanar coronapressad äldrevård

CORONAVIRUS. En värmebölja riskerar att slå extra hårt mot äldrevården i år. Flera kommuner saknar beredskapsplaner och åtgärder som sattes in efter den dödligt varma sommaren 2018 kan vara ineffektiva under pågående viruspandemi.

Arbetsmiljö

”Fungerat bra göra bedömningarna på distans”

CORONAVIRUS. Monica Björks jourhelg i mitten av april skulle bli den brådaste under 26 år på Arbetsmiljöverket: – Vi var oroliga dels för vårdpersonal som kan bli sjuk, dels för patienter.

Arbetsmiljö

Mer timpersonal på äldreboenden med covid-19

CORONAVIRUS. Andelen tim- och bemanningsanställda har varit betydligt högre på äldreboenden som har drabbats av covid-19 i Region Stockholm, jämfört med äldreboenden som har klarat sig undan sjukdomen.

Arbetsmiljö

Kommunal: Riktlinjerna var som en djungel

När coronaviruset började spridas i landet och skyddsombuden hörde av sig till sitt fackförbund med frågor om skyddsutrustning, var det oklart vad som gällde, menar Lenita Granlund, på Kommunal.

Arbetsmiljö

Kommuner hindrades att beställa coronaskydd

CORONAVIRUS. Flera kommuner uppger att de under pandemin inte fått beställa skyddsutrustning från flera leverantörer, eftersom regionerna skulle prioriteras, rapporterar Ekot.