Arbetsmiljö

Arbetsmiljö

Miljonvite hotar paketföretag

VITESHOT. Arbetsmiljöverkets kravlista på paketföretaget vid Malmö Airport är lång. Över en miljon i vite krävs om inte bland annat osa-miljön undersöks och utrustning för lyft och flytt av paket finns

Arbetsmiljö

Håll koll i luften 

LEDARE. Finns det något mer gemensamt än luft. Någon andas ut och någon annan andas in…

Arbetsmiljö

AV:s expert: Köa inte efter kaffet

Regler. Efter två år av pandemi är det lätt att bli avtrubbad. Men kramas inte. Stå inte i kön till kaffeautomaten. Gör inte vissa saker, upprepar Fredrik Haux, Arbetsmiljöverkets expert. 

Arbetsmiljö

150 miljoner till arbetsmiljön

BUDGETEN. Regeringen satsar 150 miljoner kronor de närmaste åren på ökad tillsyn av arbetsmiljön, men detta är bara en liten del av de miljarder i budgeten som går till välfärd. Arbetsmiljöverket får också 10 miljoner kronor extra för att bekämpa arbetslivskriminalitet.

Arbetsmiljö

780 tillbud på sex år

Arbetsmiljöverket riktar skarp kritik mot Statens institutionsstyrelse. Nu kräver verket åtgärder för att minska risken för hot och våld mot anställda på institutionsstyrelsens vårdhem.

Arbetsmiljö

Får vi anmäla våld från en missbrukande boende?

EXPERTFRÅGA. Vi har på min arbetsplats, som är en gruppbostad, blivit utsatta för våld från en boende som har ett drogmissbruk. Vår arbetsgivare säger att vi inte får anmäla det här missbruket eftersom det inkräktar på sekretessen. Vad ska vi göra?  

Arbetsmiljö

”Behovsanställning - en typ av obetalt jourarbete”

Johan Alfonsson, filosofie doktor i sociologi, har fått Arbetsmiljöhögskolans pris för bästa avhandling 2020 inom arbetsliv och arbetsmiljö. Han har undersökt hur behovsanställda påverkas av anställningsformen.

Arbetsmiljö

Närmare 500 dödsolyckor under tio år

DÖDSOLYCKOR. Lastbilsförare är en av de yrkesgrupper som drabbats av flest dödsolyckor på jobbet. Det visar nya siffror från Arbetsmiljöverket. Närmare 500 personer har mist livet på jobbet de senaste tio åren.

Arbetsmiljö

Sahlgrenska sjukhuset hotas med miljonvite

Flera personer som arbetar på Sahlgrenska sjukhusets fastighet Gröna stråket 5-13 har fått diagnosen byggnadsrelaterad ohälsa. Sjukhuset hotas nu med ett vite på en miljon kronor om ingenting görs.