Arbetsmiljö

Ny minister för arbetsmiljön

Johan Danielsson ny minister för arbetsmiljöfrågorna. Foto: Henrik Montgomery/TT
Johan Danielsson ny minister för arbetsmiljöfrågorna. Foto: Henrik Montgomery/TT

EU-parlamentarikern Johan Danielsson får ansvar för arbetsmiljöfrågorna i statsminister Magdalena Anderssons första regering. – Vårt gröna folkhem ska inte vara något fuskbygge, säger han i en första kommentar efter utnämningen.

Publicerad

Efter en kort politisk karriär i Bryssel tar Johan Danielsson plats i regeringen. Han blir bostadsminister och biträdande arbetsmarknadsminister vid sidan av Eva Nordmark.

– Arbetsmiljön ska vara trygg. Ingen människa ska behöva riskera att dö eller bli sjuk på sitt arbete, säger han i en kort kommentar till sitt nya uppdrag.

Johan Danielsson poängterar också att svenska löner och arbetsvillkor enligt svenska kollektivavtal ska gälla i vårt land.

Det var inte mer än två år sedan Johan Danielsson fick sitt första politiska uppdrag när han blev invald i Europaparlamentet och kallades LO:s man i Bryssel.

Där skaffade han sig snabbt en framträdande position inom parlamentets stora socialdemokratiska grupp S&D. Han blev gruppledare för den socialdemokratiska gruppen i trafikutskottet och huvudförhandlare för kombidirektivet för transporter.

– Ett sådant uppdrag som gruppledare är inte något som kommer till dig för att du åker till parlamentet och placerar dig på en stol. Jag har bett om det här, sa han då i tidningen Transportarbetaren.

Danielsson tog examen som statsvetare 2007. Han inledde sin yrkeskarriär i Europaparlamentet som sakkunnig i S-gruppen. Därefter var han i tio år ansvarig för EU-frågor på LO. Han är uppvuxen i Borlänge.