Nyhetsbrev allmänna Compost

Arbetsmiljö

Kommunal: För sent besked om andningsskydd

De skärpta reglerna för skyddsutrustning och rekommendationen om andningsskydd för arbetet i hemmet kommer för sent, enligt Kommunal. – Det här skulle man ha gjort för över ett år sedan, säger förbundsordförande Tobias Baudin, till Ekot.

Tidningen

Nya utbildningar för arbetsmiljöingenjörer i höst

Det finns även långt gångna planer på att starta en helt ny högskoleutbildning till arbetsmiljöingenjör de närmsta åren. Men enligt Myndigheten för arbetsmiljökunskap, Mynak, skulle den kunna starta tidigast 2022.

Tidningen

Oeniga expertvittnen i tingsrätten

Spaltkniv som skydd vid sågen eller inte. Experterna som vittnade i tingsrätten var oeniga om effekten. Därför blev det ingen företagsbot för byggföretaget.

Fråga Experten

Ska arbetsgivaren tvätta våra arbetskläder?

EXPERTFRÅGA. Min sambo och jag kommer hem med lortiga arbetskläder, hon efter jobb i charkdisken och jag från industrin. Finns det lagstöd för att arbetsgivaren är skyldig att tvätta kläderna?

Arbetsmiljö

Självmord i byggbranschen ska kartläggas

I internationella studier pekas byggarbetare ut som en riskgrupp när det gäller självmord. Afa försäkringar satsar nu 3,5 miljoner på kartläggning av suicid i byggbranschen.

Tidningen

Här är alla domarna om arbetsmiljö

Vilken arbetsgivare hade möjlighet att agera förebyggande? Det är en av de frågor som domstolarna gett svar på i år. Här är Arbetarskydds sammanställning.

Arbetsmiljö

AV: Riskbedöm polisens civilanställda

VITE. Polisen måste bli bättre på att se till att deras civilanställda inte riskerar att utsättas för hot och våld, det kräver Arbetsmiljöverket.

Arbetsmiljö

Uppföljning efterlyses i Nordmaling

VITE. Vid två tillfällen, förra och förrförra året, inspekterade Arbetsmiljöverket kommunalkontoret i Nordmaling och fann båda gångerna att det inte gjorts någon uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet på förskolorna.

Arbetsmiljö

Allt för trångt i operationssalarna

Mora lasarett hotas med vite på tre miljoner om inte operationssalarna blir rymligare. Enligt skyddsombuden måste personalen ibland klättra över eller slingra sig fram bland apparater och sladdar.