Nyhetsbrev allmänna Compost

Tidningen

Samverkan - mest en partssak

REGLER. Arbetsgivare och skyddsombud ska samverka för en bättre arbetsmiljö. Det står i arbetsmiljölagen. Att lagen efterlevs ska Arbetsmiljöverket se till, men det gäller inte samverkan. ꟷ Brister det i samverkan enligt kapitel 6 hänvisar vi till parterna, säger Mikael Syk, på Arbetsmiljöverket. 

Tidningen

Kan jag få ersättning för att utföra uppdraget?  

Jag vet att det är ett oavlönat uppdrag att vara skyddsombud, men jag jobbar i en konstnärlig verksamhet med styrda tider för repetition och föreställningar och kan inte avvika därifrån. Idag måste jag ofta utföra uppdraget på andra tider. Kan jag ersättas då?

Tidningen

Efterfrågat HR-verktyg nu på svenska

HR-VERKTYG. Konkreta verktyg för att utvärdera den organisatoriska och sociala arbetsmiljön har länge efterfrågats. Nu finns en ny, uppdaterad svensk version av det internationellt kända arbetsmiljöverktyget – Copsoq.

Tidningen

Robban är ny i stallet

ARBETSSKYDD. Grepe, hinkar och skottkärra är fortfarande de vanligaste arbetsredskapen i stall. Men teknik är på väg som kan skona kroppen: Först ut var Robban 1. Nu är Robban 2 på gång. 

Tidningen

"Hela sjöfartens affärsmodell bygger på ojämlikhet"

ELDSJÄLEN. Sjömannen och forskaren Cecilia Österman har upplevt både Taube-romantiken och bistra arbetsvillkor till sjöss. Idag kämpar hon för att de unga sjömännen ska stanna i yrket. Man ska inte behöva vara ”spantad för traden”. 

Fråga Experten

Vilka regler gäller när man staplar pallar med gods?

EXPERTFRÅGAN. Som miljö- och kvalitetschef på ett större företag undrar jag om det finns några generella regler för att stapla flera pallar med gods på varandra. Hur ska vi tänka för att det ska vara så säkert som möjligt för våra medarbetare?