Nyhetsbrev allmänna Compost

Debatt

Dags för arbetstidsförkortning!

KRÖNIKA: Så var semestern slut. Den återkommande andningspausen i arbetslivet. Den välbehövda, välförtjänta, livsviktiga tiden ifrån arbetet. Det normala – även om varken det här året eller förra har varit som vanligt.

Arbetsmiljö

”Behovsanställning - en typ av obetalt jourarbete”

Johan Alfonsson, filosofie doktor i sociologi, har fått Arbetsmiljöhögskolans pris för bästa avhandling 2020 inom arbetsliv och arbetsmiljö. Han har undersökt hur behovsanställda påverkas av anställningsformen.

Tidningen

Forskaren: Osa:n är för luddig

Sanktionsavgifter passar inte för osa:n. Det menar forskaren i arbetsmiljörätt Johan Holm. Han är kritisk till regeringens ideér för bättre arbetsmiljö för kvinnor.

Tidningen

Oro för sjukdom ersätts i Frankrike

727 franska gruvarbetare får nu dela på 75 miljoner kronor. Det betyder slutet på en åtta år lång juridisk strid, som kan leda till att arbetsgivare i Frankrike blir bättre på att förebygga yrkessjukdomar.

Arbetsskador

Ohälsan ökar i pandemins spår

Trötthet, värk i kroppen och besvär efter smitta drabbade fler på grund av jobbet förra året. Var tredje sysselsatt uppger att de har någon form av hälsoproblem, visar Arbetsmiljöverket.

Tidningen

Leksaksbil gav arbetsskada 

Arbetsskada. När sonens kastade leksaksbilen skadades den hemarbetande pappans tand. Det ska klassas som en arbetsskada. Det menar en skiljaktig kammarrätt.  

Arbetsmiljö

Närmare 500 dödsolyckor under tio år

DÖDSOLYCKOR. Lastbilsförare är en av de yrkesgrupper som drabbats av flest dödsolyckor på jobbet. Det visar nya siffror från Arbetsmiljöverket. Närmare 500 personer har mist livet på jobbet de senaste tio åren.

Tidningen

"Arbetsmiljöbrott svårare utreda än mord"

ELDSJÄLEN. Åklagare Christer B Jarlås vill att bestämmelserna kring arbetsmiljöbrotten samlas i en arbetsmiljöbalk. För två år sedan drabbades han av en stroke – det ledde till en kamp mot Försäkringskassan och för att hitta tillbaka till orden.