Nyhetsbrev allmänna Compost

Arbetsmiljö

Uppgifterna som väntar ny minister

Sveriges nya arbetsmarknadsminister får inte vara rädd av sig. Sämre tider är på väg, arbetsrätten ska ändras och Arbetsförmedlingen snabbantas.

Övriga Nyheter

Anders knackar på – utan fallskydd

Arbetarskydds läsare hör av sig efter TV4-snickarens senaste program ”Anders knackar på”. De upprörs över att arbetare saknar fallskydd – trots att fallhöjden är mer än 2 meter.

Arbetsmiljö

Förhoppningar om ny kurs mot trakasserier

Ombord. Livet till sjöss är både tunga lyft, långa arbetspass, krävande och familjärt. Många trivs, men sexuella kränkningar är fortfarande ett problem. Det är inte okej att någon ur besättningen kryper ned i någon annans säng efter att man gått och lagt sig, säger en av initiativtagarna till nät­verket Lätta ankar.– Det måste vara nolltolerans. Flera av våra medlemmar har slutat att arbeta på sjön på grund av sexuella trakasserier, säger en representant från Seko.Nu hoppas alla på vårens överenskommelse mot trakasserier i branschen.

Arbetsmiljö i Rätten

Överstyrman dömd i hovrätten

Den första domen mot sexuellt ofredande på sjön kom i februari. Den överklagades hela vägen till Högsta domstolen, som i slutet av augusti inte beviljade prövningstillstånd. Elsa Hatz-Grandin fick rätt, men är kritisk både till sin arbetsgivare och till Sjöfartsverket.

Debatt

Övertid är alltid ett misslyckande

KRÖNIKA. Övertidsuttaget i Sverige minskar för första gången på lång tid. Och inte lite heller. När SCB under sommaren jämförde en vecka med samma vecka året innan visade siffrorna en markant sänkning, på 15 procent. Utslaget på två år motsvarar sänkningen en femtedel.

Fråga Experten

Räcker det inte med soffan som viloplats?

Jag är chef på ett företag med fem anställda. Nu kräver vårt skyddsombud att vi ska tillhandahålla ett låsbart vilrum. Vi har nyligen tvingats byta till mindre lokaler av lönsamhetsskäl, därför har vi svårt att tillmötesgå detta önskemål. Räcker det inte med soffan i lunchrummet som viloplats?

Debatt

God vilja räcker inte för att skapa god arbetsmiljö

LEDARE. En gång skulle jag och några bekanta starta ett företag. Vi var en brokig skara som gått ihop för att vi var och en hade specialkunskaper inom olika områden kring det som vi skulle jobba med. Vi var alla engagerade och trodde på affärsidén, men ingen av oss var specialist på att starta företag.