Nyhetsbrev Compost

Senaste nytt om arbetsmiljö, den 10 mars 2022

Stress och värme besvärar på jobbet

Förelägganden

Akut läge på Danderyds akut

Arbetsbelastningen på personalen vid Danderyds sjukhus akutmottagning är så ohälsosam och psykiskt påfrestande att det finns risk för felbehandling av patienter.

Eftersom grundbemanningen inte är tillräcklig innebär det långa arbetspass och att personalen tillfrågas om extrapass under ledig tid, rapporterar skyddsombudet i en anmälan till Arbetsmiljöverket.

Efter sommaren var 30 vårdplatser på sjukhuset stängda vilket innebar att färre patienter kunde slussas ut från akuten utan blev kvar där.

Skyddsombudet vill att det ska finnas en gräns för hur många patienter som kan vistas i lokalerna. Men arbetsgivaren anser att det är omöjligt och att det inte går att stoppa inflödet av patienter till akutmottagningen.

Arbetsgivaren håller med skyddsombudet att det är ett mycket ansträngt läge på akuten.

Förutom avsaknaden av tillräckligt många sjuksköterskor finns det behov av högre läkarkompetens på avdelningen.

Efter skyddsombudets anmälan inspekterade Arbetsmiljöverket arbetsplatsen och kom fram till:

”Ni behöver nu vidta åtgärder för att komma till rätta med den ohälsosamma arbetsbelastningen.”

Verket hotar sjukhuset och arbetsgivaren Region Stockholm med ett vite på 350 000 kronor om inte förhållandena blir mer rimliga.

Resurserna måste anpassas till kraven på den anställda och avflödet av patienter från akuten måste blir bättre så att ”patientantal och vårdbehov inte ackumuleras och orsakar krav som överstiger de resurser som finns på akutmottagningen.”

2 mars

2021/062502

För varmt i skolan

Det är alldeles för varmt i Lanternans skola i Borlänge. I maj förra året uppmättes 28, 3 grader i lokalerna.

Värmen påverkar de anställda och eleverna vilket gör inlärning svårare.

När Arbetsmiljöverket inspekterade skolan förklarade en lärare att det är omöjligt att sitta och arbeta i lärarrummet när solen börjar värma på våren. Värmen håller i sig till september. Det går inte att öppna fönstren vilket gör att det inte går att vädra in frisk luft.

Varken markiser eller solfilm sänker temperaturen på grund av fastighetens läge och utformning.

Adventum specialpedagogik, som driver skolan, hotas nu med ett vite på 100 000 kronor om inte inomhustemperaturen senast den 5 augusti är som högst 20 till 26 grader.

Samtidigt hotas Samhälsbyggnadsbolaget i Norden med lika mycket om de fortsätter att upplåta lokalerna efter den 5 augusti om inte temperaturen sänks.

1 mars

2021/026248, 2021/057373

Skyddsombud agerar

”Sahlgrenska bryter mot arbetstidslagen”

Vårdförbundets huvudskyddsombud anmäler Västra Götalandsregionen och Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg för brott mot arbetstidslagen.

Skyddsombudet anser att brottet hör under allmänt åtal varför en förundersökning bör inledas.

Anmälan gäller 2021 och röntgensjuksköterskor som arbetar med röntgengenomlysning för att behandla akuta och livshotande tillstånd som blodproppar och inre blödningar.

Enligt skyddsombudet har elva röntgensjuksköterskor arbetat mer än arbetstidslagen tillåter, mellan drygt 200 till drygt 600 timmars övertid under 2021:

”De har arbetat för mycket övertid, mertid och/eller har arbetat för mycket extra övertid eller extra mertid, samt har arbetat extra övertid eller extra mertid utan att det finns särskilda skäl för det enligt de tider som anges i arbetstidslagen”, skriver huvudskyddsombudet som hävdar att arbetsgivaren brutit mot arbetstidslagen ”uppsåtligen” eller ”av oaktsamhet”.

”Arbetsgivaren har haft kännedom om det stora uttaget av övertid kontinuerligt under hösten 2021 men ändock fortsatt att beordra övertid- och mertidsarbete.”

Sahlgrenska har utretts flera gånger av Arbetsmiljöverket för brott mot arbetstidslagen. Arbetsgivaren riskerar åtal och böter vid brott mot lagen. 

Arbetstidslagen:

https://www.av.se/arbetsmiljoarbete-och-inspektioner/lagar-och-regler-om-arbetsmiljo/arbetstidslagen/

2 mars

2022/012145

Träning på arbetstid dras in

Skyddsombudet har reagerat starkt på att arbetsgivaren har beslutet att dra på att personalen kan få träna fysiskt på arbetstid vid Räddningstjänstens station i Mossarp, Gislaved.

”Träningen gör att de kan utföra sitt arbete utan hjälpmedel och utan olycksfall, samt möjligheten att hålla fysiskt ett helt arbetsliv”, skriver Kommunals skyddsombud.

17 februari

2022/009381

”Hjälp mig!”

Ett skyddsombud vid ett företag i Mellansverige har skickat in ett nödrop till Arbetsmiljöverket:

”För en vecka sedan fick en av våra medarbetare ta emot ett dödshot. I hotet framgår att vi har dåligt klimat på kontoret och att folk slutar på grund av detta.

Efter detta har det kommit massor till mig som biktar sig om det ena eller andra.

Detta är väldigt väldigt betungande och jag behöver hjälp! Om ni ser något sätt att hjälpa mig med detta vore jag evigt tacksam!

Det är en väldigt betungande period för mig. När jag blev vald till skyddsombud trodde jag inte det skulle handla om mordhot och gråtande människor som känner sig kränkta och jag vet inte vad.

Jag har kontaktat facket men de kände att de inte kunde hjälpa mig om inte en av deras medlemmar går in och anmäler. Då kanske de kan göra något.

Med vänlig hälsning.”

28 februari

2022/011580

Luften i klassrummet räcker inte

Luften i salen för textilslöjd på Frödingskolan i Karlstad räcker inte till. Ventilationen behöver åtgärdas snarast, enligt Lärarförbundets skyddsombud.

Klockan åtta på morgonen är temperaturen i det tomma klassrummet mellan 23 och 25 grader. Tekniker har varit i salen två gånger men kan inte hitta problemet.

”Det är under nuvarande förutsättningar en mycket undermålig arbetsmiljö för både personal och elever”, skriver skyddsombudet.

Enligt fastighetsförvaltaren i kommunen är luften dimensionerad för sju personer.

”Vad det kommer sig av är det ingen av oss som vet”, skriver fastighetsförvaltaren som ska ta fram ett förslag på hur luftmängden ska räcka för 15 personer.

1 mars

2022/012469

”Brukaren slår mot personalen”

Skyddsombudet har stoppat allt arbete med en brukare som Privata Lottas omsorg, personlig assistans och hemtjänst, i Umeå ansvarar för.

Brukaren uttalar sig kränkande och slår mot personalen. Vederbörande vill inte ta emot vilken personal som helst.

”Kommunen måste flytta på brukaren”, skriver skyddsombudet.

3 mars

2022/012486

”Vad beror sjukskrivningarna på?”

Anställda och skyddsombud vid Akkatsgårdens äldreboende i Jokkmokk kräver besked av kommunen:

Hur uppfyller arbetsgivaren kraven om medicinska kontroller av de som jobbar natt?

Vad beror sjukskrivningarna på och hur ska de minskas?

Hur påverkar arbetsbelastningen de anställda?

Samtliga arbetstagares arbetstider måste kartläggas och nattarbetspassen måste riskbedömas.

Samma sak kräver personal och skyddsombud vid äldreboendena Rosengård, Porjus Pionjären, Gamla Björkagården och Svalan i Jokkmokk.

2 mars

2022/012226, 2022/012219, 2022/012228, 2022/012213, 2022/012201

”Larmen fungerar inte”

Larmanordningen på det särskilda boendet Bergegården i Hammarstrand fungerar under all kritik, enligt Kommunals skyddsombud.

Det gör att personalen känner sig otrygg då de inte kan få hjälp vid akuta situationer.

Även personsökarna är dåliga. Det går inte att få tag i nya och de gamla kan inte repareras.

Den senaste tiden har situationerna med hot och våld blivit allt fler.

2 mars

2022/012125

Våldsam åttaåring

Lärarförbundets skyddsombud har skyddsstoppat arbetet med en elev på grundskolan Källan i Ystad.

Anledningen är att den åttaårige eleven vid flera tillfällen tagit till fysiskt våld mot lärare. Eleven är därmed en psykisk belastning för undervisningen på skolan.

Stoppet gäller till dess att skolan på ett säkert sätt kan ta emot eleven.

1 mars

2022/011876

Grillarna bekymrar

På byggvaruhuset Bauhaus i Hisings Backa står grillarna som är till försäljning uppställda på ett sätt som ger personalen bekymmer.

”Det blir många kraftiga stopp och drag med palldragarna som sliter på händer, armar, axlar och rygg. Otympliga kartonger måste lyftas och hanteras onaturligt. Vårt förslag är att göra det effektivt för alla”, skriver Handels skyddsombud.

2 mars

2022/012064

Förbud

Degblandare förbjuds

Restaurang Pappilon i Enköping förbjuds vid ett vite på 20 000 kronor att fortsätta använda en degblandare eftersom den saknar ett fullgott skydd.

22 februari

2022/010268

Arbete på hög höjd förbjuds

GGVV byggmaterial & byggtjänst i Värnamo förbjuds vid ett vite på 50 000 kronor att fortsätta ett arbete på hög höjd eftersom det saknas fallskydd på arbetsplatsen.

3 mars

2022/012544

Fler arbetsgivare som vid ett vite på 50 000 kronor förbjuds att arbeta på hög höjd

Västra Götalands tak i Högsby.

22 februari

2022/010955

Örebro plåtservice i Nora.

24 februari

2022/011004

Marek Dyall i Lund.

9 februari

2022/007573

Next home i Höör.

1 mars

2022/011970

Sunkraft i Huddinge.

10 februari

2022/008450

NSI invest i Härnösand.

2 mars

2022/012093

Marcin Jopek i Lund.

24 februari

2022/010967

Mafftec i Kattarp.

1 mars

2022/011971

Redaktör: Lennart Lundquist