Arbetsskadeförsäkringar

Var fjärde går inte över till Arbetsförmedlingen

Utifrån resultaten av 9 300 överlämningsmöten bedömer Försäkringskassan att var fjärde sjukskriven som hotas av utförsäkring väljer bort Arbetsförmedlingens introduktionsprogram.

Publicerad

Det sista steget i rehabiliteringskedjan innebär att stora grupper av sjukskrivna kommer att lotsas över till Arbetsförmedlingen. Processen börjar i januari 2010 och är tänkt att fortsätta de kommande tre åren. Nästan 100 000 personer kan komma att omfattas.

Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen har redan genomfört 9 300 överlämningsmöten. Man startade i förtid för att hinna. Hittills har 6 800 sjukskrivna låtit sig överlämnas till Arbetsförmedlingen. Men 2 500 har tackat nej.

Tackar man nej, riskerar man att förlora rätten till ersättning.

– Hur de här personerna ska lösa sin ekonomiska situation nu, är inget som faller inom socialförsäkringens ansvar, säger Försäkringskassans chef för sjukförmåner Ulrika Persson till Sveriges Radios Ekotredaktion.

Varför så många väljer bort Arbetsförmedlingen är svårt att säga. Regeringen drev skyndsamt igenom förändringarna i sjukförsäkringen för att hinna till årskiftet. Man lappade och lagade för att hantera all kritik. Debatten och regeringens tal om undantag kan ha gett en del människor hopp om fortsatt eller förlängd sjukpenning.

Men för att slippa introduktionsprogrammet ska man vara allvarligt sjuk.