SD ger rödgröna stöd om fas 3

2011-05-10 13:49 Lena Gunnars  

De rödgröna kräver att regeringen stoppar fas 3. Även Sverigedemokraterna ställer sig bakom kravet som då får majoritet i riksdagen. – När människor som är svaga på arbetsmarknaden utnyttjas har det gått för långt, säger Sven-Olof Sällström, ledamot i Arbetsmarknadsutskottet.

De rödgröna tar i dag ett utskottsinitiativ för att stoppa anvisningarna till fas 3 som är en del av jobb- och utvecklingsgarantin. Dessutom kräver de att regeringen skyndsamt redovisar vilka åtgärder som gjorts för riksdagen.

– Vi har sett hur det kommit ögonvittnesskildringar om missförhållanden och hur det hela tiden kommer nya rapporter som visat att systemet inte fungerar. Ändå ser vi inte att någonting händer. Den frustrationen delar vi med Miljöpartiet och Vänsterpartiet, säger Patrick Björk, S, ledamot i Arbetsmarknadsutskottet.

Även Sverigedemokraterna tänker stödja kravet om att anvisningarna till fas 3 stoppas.

– Ja, det kommer vi att göra. I dag missbrukas systemet. Människor som har svårt att komma in på den ordinarie arbetsmarknaden göms undan i åtgärder där de inte har någon chans att få ett riktigt jobb, säger Sven-Olof Sällström.

Han menar att systemet även utnyttjas genom att deltagarna utför arbete som egentligen skulle kunna vara ett ordinarie arbete.

– Arbetsgivaren kan få arbetet utfört utan att betala någon lön. Dessutom får arbetsgivarna betalt för att ta in en anställd, säger Sven-Olof Sällström.

Om en vecka behandlas kravet i arbetsmarknadsutskottet.

Patrick Björk säger att han inte kan kommentera Sverigedemokraternas ställningstagande eftersom hans parti inte haft några överläggningar med dem.

– Vi hoppas att fler än Sverigedemokraterna kan stödja detta. Det finns fler ledamöter i utskottet som uttryckt att det varit en icke tillfredsställande situation, säger han.

Lena Gunnars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö