Så ska försäkringen för arbetsskador bli mer jämställd

2017-04-05 11:20 Karin Nilsson  
Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll. Foto: Jörgen Appelgren

Arbetsskadeförsäkringen behöver bli mer jämställd och rättsäker. Nu har utredaren lagt fram förslag för regeringen.

– Vår arbetsskadeförsäkring nyttjas alltmer men det är ett ojämställt utnyttjande, sa socialförsäkringsminister Annika Strandhäll när hon tog emot utredningen.

Det kommer att bli enklare för kvinnor att få den nya ersättning som utredare Ingrid Petersson föreslår i en ny utredning om arbetsskadeförsäkringen. Hon har haft uppdraget att se över försäkringen och lämnar en lång lista med förslag. Den nya ersättningen kallas för rehabiliteringspeng vid arbetsskada.

Bland annat behövs det mer forskning om arbetsskador, särskilt om hur arbetsmiljön påverkar hälsan och välbefinnandet i kvinnodominerade yrken.

Bättre underlag för bedömningen om rätt till livränta behövs också, liksom att det behöver bli tydligare vad som gäller vid psykiska och psykosomatiska skador.

Utredaren vill att Socialstyrelsen ska ta fram en gemensam syn på kunskapsläget inom alla delar av arbetsskadeförsäkringens område för att stödja Försäkringskassans bedömningar.

Statens beredning för medicinsk utvärdering, SBU, ska fortsätta att sammanställa kunskap om arbetsmiljöns betydelse för uppkomsten av arbetsskador.

Ingrid Petersson säger att hon skulle ha kunnat lämna mer radikala förslag men konstaterar att de också ska gå att genomföra.

– Vi tycker att det är dags att se över hela arbetsskadeförsäkringen i ljuset av det föränderliga arbetslivet. Det behovet tror jag kommer att öka framöver, säger hon.

Karin Nilsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö