"Reformera arbetsskadeförsäkringen från grunden"

2008-10-22 08:35 Mattias Davidsson  

Drivkrafterna för arbetsgivare att förebygga arbetsskador är för svaga. Man måste införa skiljda skadepremier på företagsnivå och låta försäkringen täcka alla kostnader.

Det anser de båda nationalekonomerna Gabriella Sjögren Lindquist och Eskil Wadensjö, båda vid Institutet för social forskning i Stockholm. De har skrivit en rapport och dessutom en debattartikel för Lag & Avtal.

Forskarnas utgångspunkt är att arbetsskadorna inte längre minskar i antal. I det läget räcker det inte med lagar, föreskrifter och inspektioner om man vill få ner antalet arbetsolyckor och arbetssjukdomar. Arbetsskadeförsäkringen måste förändras.

Idag delar flera parter på kostnaderna för en arbetsskada. Den drabbade får bära en del, arbetsgivaren en del och social- och avtalsförsäkringarna tar hand om resten. Arbetsskadeförsäkringens andel är bara en liten del av alla kostnader. Försäkringen är i det hänseendet en sekundär försäkring. Men Gabriella Sjögren Lindquist och Eskil Wadensjö anser att den bör göras om till en primär försäkring. Det betyder att arbetsskadeförsäkringen ska stå för alla kostnader som uppstår då någon skadas. Förslaget är radikalt på så vis att det inte bara handlar om ersättningen till den skadade, utan även om sjukvårdskostnader och priset för rehabilitering.

Mattias Davidsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen